Grčke banke koje su zatvorene 29. lipnja, otvorit će svoja vrata za klijente, a ograničenja na podizanje novca i financijske operacije bit će lagano ublažene, odlučeno je u subotu. Već tri tjedna Grci su dnevno sa svojih bankovnih računa smjeli podići samo 60 eura.

 

  •  Od ponedjeljka će u jednome danu moći podići više novca, no u tjedan dana i dalje ukupno moći podići svotu od 420 eura, što je kao i dosad – sedam puta po šezdeset eura.

 

Konkretno, Grk kojemu u ponedjeljak treba 120 eura moći će ih podići odjednom, umjesto da dva dana zaredom dolazi po 60 eura. No ograničenje ostaje isto. Usto će moći ponovno koristiti svoje kreditne kartice u inozemstvu.

Iznimka će biti napravljena i u kontroli protoka kapitala koji je na snazi od 29. lipnja, naime, bit će moguće dobiti novčane doznake u iznosu do 5000 eura tromjesečno za sve mlade Grke koji studiraju u inozemstvu, a za potrebe liječenja u inozemstvu grčki će državljani moći iznijeti iz zemlje 2000 eura.

U ostalim područjima kontrola protoka kapitala ostaje ista, što znači da Grci ne smiju prebacivati novce u inozemstvo ni iz zemlje iznositi veće količine novca u gotovini, a ni otvarati nove račune u vlastitoj zemlji.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.