) – Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma pridružila se IDS-u koji je prijavio da za financiranje izborne kampanje od donatora nije dobio ni kune.

Kerum, čija se stranka kandidirala u dvije izborne jedinice, Devetoj i Desetoj, izvijestio je da donatori do konca listopada nisu pokazali zanimanje za njegovu kampanju, a da su mu ukupni troškovi oko 84.000 kuna.

Za kampanju u Desetoj izbornoj jedinici, koju ‘nosi’, Kerum je potrošio 57.000 kuna, najviše je platio (25.000 kuna) emisiju na lokalnoj Televiziji Jadran. Izborni troškovi u Devetoj jedinici, gdje je glavna Nevenka Bečić, kreću se oko 27.000 kuna.

Skroman iznos donacija, 7.100 kuna, prijavio je Živi zid, izborni troškovi za devet izbornih jedinica su mu oko 90.000 kuna i uglavnom su nastali tiskanjem jumbo plakata.

Donatori, među njima i bivša HDZ-ova ministrica financija Marina Dalić, stranki Pametno Marijane Puljak dali su za kampanju ukupno 47.000 kuna, stranka je potrošila 32.000, najviše na PR.

Milan Bandić i njegova Stranka rada i solidarnosti uknjižili su 246.000 kuna donacija, rashodi su i, navode, 44.000 kuna. Glavnina donacija im  je u novcu, no ima i onih robnih, poput 288 staklenih teglica s poklopcima vrijednih 620 kuna, keramičkih srca vrijednih 7.500 kuna, cvijeća u vrijednosti 1.900 kuna.

Rekorder po dobivenim donacijama, a riječ je o gotovo dva i pol milijuna kuna, je HDZ. Rekorder po izbornim troškovima je SDP (oko deset milijuna kuna). Ipak, za konačan sud o donacijama i troškovima trebat će pričekati konačna financijska izvješća koje izborni sudionici moraju podnijeti do 8. prosinca. Donacije, pak, mogu prikupljati do završetka kampanje, ponoći, 6. studenoga.

Komentiraj

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.