Filmski festival Molise donosi fokus na hrvatsku kinematografiju

U sklopu filmskog festivala Molise, koji se od 8. do 13. kolovoza po 15. put održava u talijanskom gradu Casacalenda, organiziran je fokus na hrvatski film koji uključuje pet domaćih nagrađivanih naslova –   kratkometražne igrane filmove “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović, “Zvjerka” Daine O. Pusić i “Piknik” Jure Pavlovića, animirani film “Bla” redateljice Martine Meštrović, te dugometražni igrani film “S one strane” Zrinka Ogreste.

Svoj debitantski igrani film “U plavetnilo” publici će 9. kolovoza predstaviti sama redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, a nakon projekcije na festivalu u Italiji film će svoju regionalnu premijeru imati na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, priopćio je HAVC u ponedjeljak.

Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus.

Fokus na hrvatski film nastavlja se trima kratkometražnim filmovima. Riječ je o dobitniku Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film 2015. godine, “Pikniku” Jure Pavlovića, nagrađivanoj “Zvjerki” Daine O. Pusić i kratkometražnom animiranom filmu “Bla” u režiji Martine Meštrović, koji se bavi temom obrazovanja.

Fokus 13. kolovoza zatvara dugometražni igrani film Zrinka Ogreste “S one strane”, koji je obišao sve kontinente i bio prikazan na više od šezdeset svjetskih festivala. Ogrestina psihološka drama prošle je godine bila i hrvatski kandidat za 89. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova.

Svi navedeni filmovi podržani su od strane HAVC-a.

Filmski festival Molise promovira recentnu i inovativnu produkciju talijanske i svjetske kinematografije uz naglasak na mlade autore i nove jezike, a poseban fokus stavlja na kratkometražne i dokumentarne filmove. Osim od 8. do 13. kolovoza, kada se održava, festival, i tijekom godine ‘živi’ kroz razne izložbe, projekcije te ostale događaje vezane uz filmsku kulturu i film.

Komentiraj