Četiri nova požara buknula su u kineskom gradu Tianjinu, gdje je u eksplozijama prije devet dana poginulo najmanje 116 ljudi, javlja državna novinska agencija Xinhua. Jedan od požara započeo je nedaleko epicentra prošlotjednih eksplozija. Ostala tri požata gore unutar jezgre mjesta eksplozije, a na mjesto događaja poslane su spasilačke ekipe.

Jedan od požara navodno je buknuo u depou gdje je spaljeno najmanje 3000 automobila, a najvjerojatnije je uzrokvan curenjem goriva.

Još šezdeset ljudi smatra se nestalima nakon eksplozija 12. kolovoza, u kojima je uz 116 poginulih ozlijeđeno i više od 700 ljudi. Tisuće domova je uništeno ili su još uvijek nesigurni za povratak stanovništva. Vlasti su oštećenom stanovništu obećale kompenzaciju.

Eksplozije su se dogodile u skladištu opasnih kemikalija u luci Tianjin, a uzrok eksplozija još je uvijek nepoznat. Raščišćavanje prostora nastavlja se, a na teren je raspoređeno tisuće pripadnika policije i vojske. Sužnosnici kažu kako je mjesto eksplozija kontaminirano sa više od 40 opasnih tvari, među kojima je i vrlo opasan natrijev cijanid.

Nekoliko kilometara od mjesta eksplozija, na obalu rijeke Haihe nasukalo se tisuće uginulih riba. Kineske vlasti navode kako je tibe ubila niska razina kisika u vodi, što je sezonska pojava. Ali, mnogi sumnjaju kako su ribe uginule zbog trovanja cijanidom.

Zbog rastućeg bijesa javnosti, vlasti su posljednjih dana davale sve više informacija o kemijskom zagađenu u otpadnim vodama i u zraku. Ali, potpuni popis kemikalija nije objavljen. Vlada navodi kako je osoba zadužena za logistiku skladištenja preteško stradala u eksplozijama te kako ne može govoriti, što čini nemogućim saznati što se sve nalazilo u skladištu u vrijeme eksplozija.

Komentiraj