Turski premijer Ahmet Davutoglu u utorak je službeno vratio manadat za formiranje vlade predsjedniku Tayyipu Erdoganu nakon što nije uspio naći partnera za koalicijsku vladu, objavio je ured predsjednika.

Potez je bio očekivan nakon što su u ponedjeljak propali koalicijski pregovori između njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) i nacionalističke Stranke nacionalnog pokreta (MHP).

AKP je parlamentarnu većinu izgubio na izborima u lipnju, pa nije mogao samostalno vladati prvi put od 2002.

 

  • Erdogan sada može dati mandat drugoj najvećoj stranci u parlamentu, sekularnoj Republikanskoj narodnoj stranci (socijaldemokrati, CHP), no čini se da ni ona neće uspjeti formirati vladu.

 

Ne bude li vlada formirana do 23. kolovoza, Tursku na jesen očekuju novi izbori.

Glasnogovornik AKP-a Besir Atalay rekao je da će se stranački kongres održati 12. rujna.

Članica NATO-a Turska nije bila suočena s takvom političkom nestabilnošću još od krhkih koalicijskih vlada devedesetih godina.

Do nove političke krize dolazi u vrijeme kada je Turska preuzela važnu ulogu u američkoj kampanji protiv Islamske države u Siriji i dok traje okršaj s kurskim militantima na vlastitom teritoriju.

Komentiraj

FOTO:Roman Yandolin/Host Photo Agency via Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.