Više od 15 tisuća zaposlenika u turskom obrazovanju suspendirano je nakon prošlotjednog neuspjelog pokušaja vojnog udara. Nastavlja se tako čistka javnih dužnosnika u Turskoj, piše BBC.

Ministar obrazovanja optužio je zaposlenike u obrazovanju da su povezani s Fetullahom Gulenom, klerikom kojeg vlada optužuje da je organizirao pokušaj vojnog udara u petak. Gulen odbacuje sve optužbe i poručuje da nema veze s događajima u Turskoj.

Državni mediji javljaju da je Turski odbor za visoko obrazovanje zatražio ostavke 1500 sveučilišnih dekana. Ove čistke dolaze nakon obećanja turskog premijera Binalija Yildirima da će se obračunati s pristalicama Gulena.

“Ova paralelna teroristička organizacija više neće biti pijun za bilo koga”, rekao je Yildirim. “Iskorijenit ćemo ih, tako da se niti jedna odmetnuta teroristička organizacija više neće usuditi iznevjeriti naš narod”.

Tisuće vojnika, policajaca i dužnosnika uhićeno je ili otpušteno nakon pokušaja vojnog udara u petak. Na desetke vojnih generala, među kojima je i nekadašnji zapovjednih zračnih snaga Akin Ozturk, i dalje su u pritvoru i čekaju određivanje datuma suđenja. Ozturk negira sve navode o umiješanosti u pokušaj vojnog udara.

Prema službenim podacima, u petak je u pokušaju vojnog udara ubijeno 232 ljudi, a ozlijeđeno 1541.

Komentiraj

FOTO:EPA/TOLGA BOZOGLU
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.