– Najmanje četvero ljudi ubijeno je a 90 je ranjeno među prosvjednicima koji su ušli u bagdadsku Zelenu zonu u petak, kazali su u subotu bolnički izvori.

 

Iračke sigurnosne snage koristile su prave i gumene metke te suzavac kako bi istjerali prosvjednike iz zone u kojoj se nalaze vladine zgrade, parlament i veleposlanstva.

Prosvjednici su pristaše šijitskog svećenika Moktade Sadra, ali i drugih skupina nezadovoljnih neuspjehom vlade da usvoji antikorupcijske reforme i poboljša sigurnost nakon niza bombaških napada Islamske države,

Prosvjednici su u petak nakratko zauzeli ured premijera smješten u Zelenoj zoni. Na kraju su se iz ureda povukli, a snage reda potisnule su gomilu prema jednom od glavnih mostova u Bagdadu.

Malo poslije toga u Bagdadu je uveden policijski sat.

Iračka politička kriza izbila je u veljači kada je premijer Haider al-Abadi objavio planove o uspostavi kabineta koji bi činili neovisni tehnokrati, prijeteći da će iskorijeniti sustav političkog patronstva koji je javnu administraciju učinio podložnom korupciji.

Međutim, Sadr navodi da podupire Abadijev plan te je optužio druge političke skupine da blokiraju reforme iz uskih vlastitih interesa.

Komentiraj