Svjetski čelnici ljevice i zemalja u razvoju prisustvovat će u utorak masovnoj povorci u čast preminulom Fidelu Castru, revolucionaru koji je vlast nad Kubom preuzeo nakon pobune 1959., te vladao tim otokom pola stoljeća.

Castro, koji je prije deset godina zbog lošeg zdravlja predao vlast svojem mlađem bratu Raulu, preminuo je u petak u dobi od devedeset godina.

Castro za mnoge, pogotovo u Latinskoj Americi i Africi, predstavlja simbol borca za siromašne i otpora imperijalizmu zbog zbacivanja diktatora kojeg je podržavao SAD. Drugi ga osuđuju kao tiranina čiji je socijalizam uništio ekonomiju tog otoka.

Kuba je najavila devet dana žalosti i povorku koja će u utorak navečer biti održana na havanskom Trgu revolucije, prostoru gdje je Castro nekad održavao svoje maratonske govore.

Tisuće ljudi okupilo se u utorak ujutro na tom trgu kako bi prošli pored najdražeg Castrovog portreta, odjevenog u vojnu odoru i s puškom u ruci.

“Napustio nas je fizički, no sad će se umnožiti u milijune jer ćemo slijediti njegove ideje”, rekao je za Reuters 67-godišnji carinik Hipolito Rodriguez, odjeven u kaki vojničku odoru.

“On je bio otac domovine. To je kao da izgubite bližnjega. Ostavio nam je nasljedstvo koje moramo nastaviti”, dodao je Rodriguez, čekajući u redu za odavanje počasti preminulom vođi.

Ceremoniji prisustvuje velik broj lijevih čelnika Latinske Amerike, uključujući venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i bolivijskog predsjednika Eva Moralesa. Maduro, koji je govorio u ponedjeljak navečer, istaknuo je Castrovu “besmrtnu silu”.

Očekuju se i dolasci nekoliko afričkih vođa poput predsjednika Zimbabwea Roberta Mugabea, te predsjednika Južnoafričke Republike Jacoba Zume. Pokojni Nelson Mandela je opetovano zahvaljivao Castru zbog njegove pomoći u borbi protiv apartheida.

Kina je na ceremoniju poslala potpredsjednika Lia Yuanchaoa, a predsjednik Xi Jinping u utorak je posjetio kubansko veleposlanstvo u Havani kako bi izrazio svoju sućut, istaknuvši da je Kina izgubila “bliskog druga i istinskog prijatelja”, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Osim njih, na Kubu će doputovati mali broj čelnika svjetskih sila, a mnogi od njih su poslali niže rangirane dužnosnike.
Ruski predsjednik Vladimir Putin propustit će ceremoniju kako bi se usredotočio na važan govor, a Castra je nazvao “pravim prijateljem Rusije”.

Nasuprot tome, novoizabrani američki predsjednik Donald Trump preminulog kubanskog vođu nazvao je “brutalnim diktatorom”.

Procesija s Castrovim pepelom krenut će u srijedu prema Santiagu de Cubi, mjestu gdje je započeo revoluciju, te će ga zatim u nedjelju pokopati na gradskom groblju Santa Ifigenia gdje su smješteni i ostaci Josea Martija, kubanskog heroja iz borbe za nezavisnost.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakGLASNO! Povratak u devedesete
Sljedeći članakZahvala Izraela hrvatskim protupožarnim snagama
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.