Čelnici zemalja članica te institucija Europske unije objavili su u subotu zajedničku izjavu u kojoj su pozvali sve Europljane da u ponedjeljak odaju počast žrtvama terorističkog naprada minutom šutnje te čvrsto stali iza Francuske i francuskog naroda, ističući da su teroristi svojim bezumnim činom postigli suprotno od onoga što su htjeli.
 “Francuska je velika i snažna nacija. Njezine vrijednosti slobode, jednakosti i bratstva bile su i još su uvijek inspiracija Europskoj uniji. Danas smo ujedinjeni s francuskim narodom i vladom Francuske.
Ovaj prijezira vrijedan teroristički akt postići će suprotan učinak od onoga što se htjelo, a to je podijeliti, zastrašiti i posijati mržnju”, kaže se u zajedničkoj izjavi čelnika zemalja članica Europske unije i predsjednika njezinih institucija.
 U usklađenim napadima u petak navečer u Parizu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, ubijeno je najmanje 127 ljudi.
 U izjavi se pozivaju svi Europljani da odaju počast žrtvama minutom šutnje u ponedjeljak, 16. studenoga.
 Čelnici EU-a ističu da su šokirani i ožalošćeni terorističkim napadima u Parizu. “To je napad na sve nas. Zajedno ćemo se suprotostaviti toj prijetnji, svim potrebnim sredstvima i odlučnošću bez zadrške”, kaže se u izjavi.
 “Dobro je jače od zla. Sve što treba učiniti na europskoj razini za sigurnost Francuske bit će učinjeno. Učinit ćemo sve što je potrebno da pobijedimo ekstremizam, terorizam i mržnju. Svi mi Europljani sjećat ćemo se 13. studenoga 2015. godine kao dana europske žalosti”, dodaju europski čelnici.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.