Britanski premijer David Cameron izjavio je u petak da nije pritajeni pobornik izlaska Velike Britanije iz Europske unije, te kako smatra da bi to pogoršalo njihovu gospodarsku budućnost i zakompliciralo trgovinske odnose sa zemljama poput Japana.

Govoreći na G7 summitu Cameron je odbacio ovotjedne optužbe bivšeg pomoćnika da potajice podržava glas “za” izlazak iz EU-a na referendumu koji se održava 26. lipnja.

“Nikad nisam bio pritajeni Brexiter”, rekao je na konferenciji za medije u Japanu.

Cameron je rekao i kako nije dogovoren datum posjeta Britaniji vjerojatnog republikanskog kandidata na izborima u SAD-u Donalda Trumpa, no kako bi ga rado primio ako dođe.

“Kandidati za američkog predsjednika često prije  izbora dođu u razne europske države. Ne znam hoće li se to dogoditi i ovaj put. Nije određen nikakav datum, ali ću ih rado primiti”, rekao je Cameron novinarima.

“Što se tiče Donalda Trumpa, čestitat ću svakome tko prođe kroz maratonske procese za vodstvo jedne od dviju velikih političkih stranki u SAD-u, to je izvanredan maraton”, rekao je Cameron.

Cameron smatra da Velika Britanija mora podržati libijsku vladu kako bi im pomogla steći kontrolu na tom državom koja u trenutnom stanju predstavlja “opasnost za sve nas”.

Kao i drugim državama, i Britaniji prijeti izbjeglički val kroz Libiju zbog rastućeg broja trgovaca ljudima i uspona Islamske države.

“U interesu nam je učiniti što možemo kako bi podržali novu libijsku vladu i pomogli joj da se razvija i osposobi za vladanje tom državom”, zaključio je Cameron.

Komentiraj

FOTO:EPA/FRANCK ROBICHON
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.