Broj poginulih u bombaškom napadu na okupljene na jednom vjenčanju u Gaziantepu, na jugoistoku Turske, popeo se na 50, objavile su pokrajinske vlasti u nedjelju, te se radi o jednom od najpogibeljnijih napada u Turskoj unazad godinu dana.

Prethodni podaci govorili su o 30 mrtvih. “Broj ubijenih osoba u tom terorističkom napadu danas iznosi 50”, objavio je ured guvernera pokrajine koja graniči sa Sirijom Ali Yerlikaya.

Turski dužnosnik kazao je da se vjenčanje “odvijalo na otvorenom” te u četvrti u središtu Gaziantepa s velikom koncentracijom Kurda, što pojačava nagađanja o džihadističkom napadu.

>> TRAGIČNO SVADBENO SLAVLJE U TURSKOJ Eksplozija ubila 30, ranila 94 ljudi, Erdogan krivi IS

Napad izveden nakon što je velika skupina ljudi s kurdske svadbene proslave krenula slaviti na ulice grada, kazao je za Reuters neimenovani pripadnik snaga sigurnosti.

Na poprište napada u okrugu Sahinbej uskoro je stiglo nekoliko kola hitne pomoći a policija je blokirala pristup području.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocjenjuje “vjerojatnim” da je Islamska država počinitelj napada. U priopćenju šef države je kazao da ne pravi “nikakvu razliku” između propovjednika u egzilu Fethullaha Gulena kojeg optužuje da je organizirao neuspjeli vojni udar 15. srpnja, Radničke stranke Kurdistana i džihadističke skupine IS, “vjerojatnog autora napada u Gaziantepu”.

Komentiraj