Zagovornici britanskog izlaska iz EU požalili su se u petak policiji da je niskotarifna zračna kompanija Ryanair prekršila izborni zakon svojom promotivnom ponudom “Fly home to vote Remain” (Odleti kući da bi glasao za ostanak) uoči referenduma 23. lipnja.

Vlasnik kompanije Michael O’Leary želi da Britanija ostane u EU i ponudio je britanskim državljanima jednosmjernu aviokartu za Britaniju 22. i 23. lipnja po cijeni od 19.99 funti (195 kuna).

“Ovakvim popustom na letove dan prije i na dan referenduma, Ryanair svojim klijentima zapravo podmiruje dio troškova kako bi utjecao na ishod referenduma”, rekao je direktor kampanje “Vote Leave” Dominic Cummings u pismu londonskoj policiji.

Po britanskom zakonu nedopušteno je izravno ili neizravno bilo kakvim “čašćenjem” utjecati na birače.

Policija je potvrdila da je primila pritužbu i ispitat će je li prekršen zakon.

O’Leary je na pritužbu reagirao tako da je produžio ponudu za još 24 sata. “Kao najveća britanska zračna kompanija, Ryanair je apsolutno siguran da je britansko gospodarstvo jače u Uniji nego izvan nje”, poručio je vlasnik kompanije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.