Brze promjene u svijetu koje donose globalizacija i digitalizacija, te stanje u balkanskim državama na njihovu putu prema EU-u bit će u središtu ovogodišnjih rasprava na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji, tradicionalnoj jesenskoj međunarodnoj konferenciji koja se ove godine održava 4. i 5. rujna.

Naslovna tema skupa na kojemu se očekuje više stotina sudionika iz Europe, svijeta i regije je “Nova realnost”, odnosno promjene u ekonomiji, diplomaciji i na sigurnosnom planu, izazvane globalizacijskim trendovima i digitalizacijom.

Kako je uobičajeno, održat će se više panela na kojima će sudjelovati dužnosnici i stručnjaci iz europskih i svjetskih organizacija, te lideri i političari iz zemalja u okruženju, većinom ministri vanjskih poslova i nekoliko predsjednika vlada.

Uz najviše dužnosnike Slovenije, uključujući predsjednika Boruta Pahora i premijera Miru Cerara, na Bledu se očekuju visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini, Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava  Zeid Ra’ad Al Hussein, zamjenica glavnog tajnika NATO saveza Rose Gottemoeller, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov, potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, predsjednik donjeg doma kanadskog parlamenta Geoff Reagan, glavni tajnik Organizacije za ekonomski razvoj i suradnju (OECD) Angel Gurria, ministrar vanjskih poslova Turske  Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Mađarske  Peter Szijjarto, te mnogi drugi.
Suorganizator bledske strateške konferencije je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.
U najavi panela na kojem će se raspravljati  o stanju u državama zapadnog Balkana, njihovim reformama i putu prema EU-u organizatori ističu zabrinutost usporavanjem tih procesa.

Unatoč angažmanu mnogih eksperata i inicijativama za ubrzanje tog procesa, on se nalazi u zastoju, među ostalim zbog poremećenih odnosa i političke situacije u nekim zemljama, ocjenjuju organizatori konferencije.

Iako je proširenjue EU-a na sve države zapadnog Balkana njen strateški interes bez alternative, Vijeće EU-a se krajem prošle godine nije uspjelo usuglasiti o prijelaznim zaključcima glede plana proširenja EU-a, što bio se moglo protumačiti i kao nedostatak interesa EU-a da se dinamika proširenja nastavi, navode organizatori bledske konferencije.

Komentiraj