Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, svrgnut u veljači 2014., rekao je u petak da je njegova jedina pogreška bila što nije pozvao vojsku i proglasio izvanredno stanje kako bi okončao nemire.

“Moja glavna pogreška je što nisam mogao, nisam našao snage za potpisivanje rješenja za poziv vojsci i proglašenje izvanrednog stanja”, rekao je na konferenciji za novinare u Rostovu na Donu, na jugu Rusije.

“To bi bio jedini način zaustavljanja radikala, ali nisam se mogao odlučiti na krvoproliće”, dodao je Janukovič, koji je pobjegao iz Kijeva 21. veljače 2014. i iz Ukrajine otišao u Rusiju.

Proeuropska pobuna na Majdanu, koja je počela na središnjem trgu Kijeva 21. studenoga 2013., završila je tri mjeseca kasnije nakon krvave represije i smrti stotinjak prosvjednika i dvadesetak policajaca.

Nakon dolaska proeuropljana na vlast uslijedilo je rusko ilegalno pripojenje Krima u ožujku 2014. i sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje, u kojem je poginulo više od 9600 osoba.

Nakon bijega iz Kijeva Janukoviča je svrgnuo ukrajinski parlament i on je u Ukrajini optužen za masovna ubojstva, prisvajanje vlasti i pljačku državne imovine.

I dalje u egzilu u Rusiji, Janukovič je više puta izrazio želju da se vrati u Ukrajinu, ali tamo nema nikakvu političku podršku.

Komentiraj