Australska interventna policija u subotu je papar sprejem prekinula sukobe proturasističkih prosvjednika i desničarskih nacionalista na ulicama Melbournea koji su se odvijali u trenutku dok je premijer Malcolm Turnbull poručio da je eliminacija rasizma još uvijek “posao koji traje”.

Fronta ujedinjenih domoljuba (UPF) organizirala je skup “Zaustavite krajnju ljevicu” dok su istodobno prosvjednici protiv rasizma marširali pod sloganom “Moreland kaže ne rasizmu”. Moreland je četvrt u Melbourneu.

Strahovi od toga da mladi australski muslimani odu u Irak i Siriju kako bi se borili na strani Islamske države pojačali su potporu desničarskim skupinama poput UPF-a.

Televizijske snimke pokazale su kako se članovi UPF-a opremljeni australskim zastavama bore s ljevičarskim militantima od kojih su mnogi imali kapuljače i crne marame preko lica.

“Razumijem potrebu i pravo na prosvjed… no ono što u našoj zajednici ne možemo tolerirati je nasilje”, kazala je policijska zapovjednica Viktorije Sharon Cowden.

Dvije su osobe  zbog nošenja oružja uhićene prije nego što su sukobi prosvjednika izbili unatoč prisutnosti velikog broja policajaca. Policija je nakon što je prekinula sukobe privela dio prosvjednika.

Komentiraj