Zatvaranju državnih granica pred izbjeglicama bio bi poraz Europe, pa se volonteri i civilno društvo moraju boriti protiv te pojave, ključna je misao rasprave aktivista i volontera iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, održane u srijedu navečer u Zagrebu u organizaciji Inicijative „Dobrodošli“ za podršku izbjeglicama.
Mjesec dana nakon što je humanitarna izbjeglička kriza zahvatila i Hrvatsku,  volonteri su podsjetili da su oni često bili prvi, pa ponegdje ne tako kratko vrijeme i jedini koji su prišli i pružili pomoć izbjeglicama, te potaknuli na pozitivan odnos društva prema humanitarnoj katastrofi.
  • Oni su se požalili da je organizacija prihvata i prijevoza izbjeglica koju provode državna tijela suviše administrativna i kruta, da je država od tranzitnih kampova napravila izolirana mjesta, a izbjeglice „prevoze kao stoku i drže ih udaljene od građana“.
Civilno društvo treba imati bolju koordinaciju i izvršiti pritisak na svoje vlade, kao ne bi došlo do zatvaranja granica, rečeno je.
Paljenje 27 šatora danas u Sloveniji upozorenje je i snažna poruka što izbjeglice misle o zatvaranju Europe, kazala je aktivistica iz Slovenije i dodala da izbjeglice i volonteri imaju iste stavove o tome.
Europa će biti bolja ako primi ove ljude, kazala je i dodala da zatvaranje granica neće spriječiti ulazak izbjeglica, ali će povećati rizik i opasnosti za te ljude.
Ocijenjeno je da je civilno društvo Njemačke najjače i da ima snažan utjecaja na vladu, ali i pozitivan utjecaj na civilni sektor izvan Njemačke.

Komentiraj

FOTO:HINA / Tanja VALIČ / TANJUG
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.