Antifašistička liga Republike Hrvatske (AFL) poručila je predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru u otvorenom pismu kako “promjena imena Hrvatskog sabora sigurno neće biti korak u smjeru vraćanja digniteta Sabora, osim kod NDH-nostalgičara, kao što to nije i pozivanje neosuđenog ratnog zločinca na svečano konstituiranje Sabora ili činjenica da u njemu sjedi osuđeni ratni zločinac”.

U pismu se podsjeća na Reinerovo gostovanje u Dnevniku HTV-a, kada je na tvrdnju voditeljice da je Hrvatski državni sabor bio naziv Hrvatskog sabora jedino u doba NDH,  odgovorio kako se ne bi trebalo stalno vraćati u prošlost.

“Ni voditeljica Dnevnika, niti kritičari prijedloga akademika Reinera ne vraćaju Hrvatsku u prošlost. Upravo obrnuto, oni se protive vraćanju Hrvatske u prošlost i relativizaciji zločinačke ideologije koja čini suštinu NDH, čije ideje su trajna prijetnja temeljnim vrijednostima demokratskog društva”, ocijenila je Antifašistička liga.

Upravo te ideje Liga smatra latentnom prijetnjom u hrvatskom društvu, a o čemu se, kako navodi, “novi predsjednik Hrvatskog sabora imao prilike uvjeriti doslovno na svakom koraku – od relativizacije zloćudnosti ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, od uzvika članova njegove stranke ‘U Kevinu jamu s njima’, od postupaka nekih od najutjecajnijih biskupa Katoličke crkve koji su praktično beatificirali osuđenog ratnog zločinca za zločin u Ahmićima, zločin tako sličan onima koje su ustaše činile u Drugom svjetskom ratu, do notorne zadušnice za Antu Pavelića održane usred Zagreba, na isti dan kad je on izabran za predsjednika Sabora”.

“Na žalost to nije prošlost, sve se to događa danas, na izmaku 2015. i predstavlja ‘realnu i sadašnju’ prijetnju i nama i našoj djeci i našim unucima”, zaključuje se u otvorenom pismu, koje potpisuje predsjednik AFL-a Zoran Pusić.

Komentiraj

FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.