Japanski premijer Shinzo Abe u četvrtak je novinarima otkrio da će u povodu obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugoga svjetskog rata, polovinom kolovoza, u govoru izraziti “žaljenje” zbog japanske vojne prošlosti.

Nije kazao hoće li se u službenom govoru koji će održati uoči 15. kolovoza, datuma japanske kapitulacije, ponovno ispričati poput svojih prethodnika.

“U govoru ću izraziti žaljenje zbog japanske vojne prošlosti, no spomenut ću i pacifistički put koji je Japan odabrao nakon rata te doprinos Japana u razvoju azijsko-pacifičke regije te svijeta”, kazao je Abe na marginama obilježavanja 70. godišnjice nuklearnog napada na Hirošimu.

Dodao je i da će ponoviti sva stajališta koja su prije njega izrazili njegovi prethodnici, šefovi prijašnjih japanskih vlada.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je odbor stručnjaka koji je činilo 16 sveučilišnih profesora, novinara i direktora tvrtki u četvrtak iznio svoje mišljenje. “Donijet ću odluku o datumu i modalitetima govora pošto sam čuo stajalište odbora”, kazao je.

Komentiraj

FOTO:EPA/KIYOSHI OTA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.