Saudijske vlasti objavile su u subotu da će se godišnje hodočašće održati unatoč padu dizalice pri čemu je poginulo 107 osoba u Velikoj džamiji Meke, u koju su se vjernici vratili moliti dan nakon nesreće.

U petak se srušila dizalica, probila svod džamije i pala na okupljene, uglavnom hodočasnike koji su se pripremali za hadž, redovito godišnje muslimansko hodočašće u Meku koje se treba održati za dva tjedna.

To je najteža tragedija koja se dogodila na saudijskim svetim mjestima posljednjih godina, ali ipak neće ni na koj način ugroziti hadž, rekao je jedan saudijski dužnosnik, dodavši da će štete biti popravljene za nekoliko dana.

Oko 800.000 stranih hodočasnika već je stiglo na hadž koji počinje 21. ili 22. rujna. Prošle godine je na tom jednom od najvećih vjerskih skupova na svijetu sudjelovalo oko 2 milijuna vjernika.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.