Zuckerberg “teži” od sto milijardi dolara, Sanders predlaže 60 posto poreza za milijardere

Bogatstvo osnivača Facebooka Marka Zuckerberga naraslo je na 100 milijardi dolara nakon što je društvena mreža pokrenula novu uslugu kratkih videa, prenosi u petak BBC.

Kompanija je u srijedu u SAD-u pokrenula Instagram Reels, konkurenta kontroverznoj kineskoj aplikaciji TikToku.

Dionice Facebooka skočile su u četvrtak više od 6 posto. Zuckerbergov udio je 13 posto.

U klubu superbogataša s imovinom većom od 100 milijardi dolara priključio se osnivaču Amazona Jeffu Bezosu i Billu Gatesu iz Microsofta.

Šefovi tehnoloških divova pod povećalom su u posljednje vrijeme zbog stalnog rasta moći njihovih kompanija i osobnog bogatstva.

Facebook, Amazon, Apple i Google među najvećim su dobitnicima karantene zbog pandemije koronavirusa, jer sve više ljudi kupuje, zabavlja se i druži preko interneta.

Zuckerbergovo bogatstvo poraslo je ove godine za više od 22 milijarde dolara,  a Bezosovo više od 75 milijardi, pokazuju podaci Bloomberga.

BBC je objavio da pet najvećih američkih tehnoloških kompanija – Apple, Amazon, Alphabet, Facebook i Microsoft – na tržištu trenutno vrijeme kao 30 posto američkog BDP-a.

Američki senator i bivši predsjednički kandidat Bernie Sanders ovog je tjedna iznio plan oporezivanja ono što je nazvao “opscenom zaradom” milijardera u pandemiji koronavirusa.

“Zakon plaćanja milijardera” oporezivao bi sa šezdeset posto njihovu zaradu od početka pandemije do kraja godine. Sanders predlaže da bi taj novac bio preusmjeren u neplanirane zdravstvene izdatke Amerikanaca.

Mark Zuckerberg ranije je najavio da 99 posto svojih dionica Facebooka, a posjeduje trinaest posto kompanije, planira dati humanitarnoj zakladi svoje supruge Priscille Chan.

Komentiraj