Zrakoplovne tvrtke otpuštaju desetke tisuća zaposlenih

Lufhansa 22 tisuće; British Airways 12 tisuća; Ryanair najmanje tri, a Easy Jet i Virgin Atlantic još oko osam tisuća radnika – to su dosadašnje najave otpuštanja u velikim zrakoplovnim tvrtkama zbog pandemije Covida 19, objavio je Yahoo News.

Lufthansa je najavila otpustiti 22 tisuće od ukupno 135 tisuća zaposlenih, te očekuje da će broj zrakoplova smanjiti za stotinu. Polovina najavljenih optuštanja bit će u Njemačkoj, a uprava kompanije očekuje dogovor sa sindikatima. “Cilj nam je da sačuvamo što više radnih mjesta”, objavili su.

Drastične je rezove jedan od direktora, Michael Niggemann, objasnio željom da ne propuste “priliku za bolji početak nakon krize”, te rizikom da kompanija znatno oslabi ako ne otpusti radnike.

Prošlog mjeseca Lufthansa je s njemačkom vladom dogovorila paket spasa od propasti težak devet milijardi eura. Država bi preuzela dvadeset posto vlasništva, ali plan mora odobriti Europska komisija i dioničari Lufthanse. U travnju, tvrtka je ugasila niskobudžetnu tvrtku kćer Germanwings.

Zrakoplovni prijevoznici diljem svijeta otpuštaju radnike i dramatično smanjuju troškove. Najavljujući ukidanje petnaest posto radnih mjesta, vlasnik Ryanaira Michael O’Leary objasnio je da je to “nužni minimum da preživimo sljedećih dvanaest mjeseci”. U sklopu otpuštanja dvanaest od 45 tisuća zaposlenih u British Airwaysu, otkaz bi moglo dobiti čak tisuću pilota.

Komentiraj