“Zračni promet do 2023. neće se vratiti na vrijeme prije koronakrize”

Zračni promet neće se vratiti na razinu prije koronakrize sve do 2023., nakon što ovo ljeto najprije ponovno pokrene domaće letove a potom polagano krene s međunarodnim prometom, ocijenila je u srijedu Međunarodna udruga zračnog prijevoza (IATA).

IATA, organizacija koja okuplja 290 zračnih kompanija, procjenjuje da će 2021. promet (mjeren u kilometrima po putniku) biti niži za 24 posto od razine 2019.. Procjenu temelji na oporavku koji bi počeo u trećem tromjesečju 2020. otvaranjem domaćih linija.

Ali oporavak ovisi o brzini kojom će se granice otvarati i o ritmu svjetskog rasta, a utjecaj na segment prekooceanskih letova “bit će snažniji i trajat će duže”.

U pesimističnom scenariju, gdje će restrikcije kretanja ostati i u trećem tromjesečju ove godine, IATA predviđa pad prometa od 34 posto sljedeće godine.

Po anketi koju je provela IATA, 58 posto ispitanih putnika ograničit će u prvo vrijeme putovanja na ona u svojoj zemlji.

IATA se zalaže za kombinaciju različitih mjera zdravstvene zaštite – nošenje maske, mjerenje temperature putnicima, moguće covid putovnice ili testove na virus.

Organizacija je apsolutno protiv mjera karantene po dolasku. Po anketi, 69 posto putnika neće putovati ako mora u 14-dnevnu karantenu.

Komentiraj