Znanstvenik s Instituta ‘Ruđer Bošković’: “Britanski soj brže se širi, ali ne uzrokuje teži oblik bolesti”

Iako je u četvrtak donesena odluka o blagom popuštanju mjera zbog povoljne epidemiološke situacije, oprez je i dalje neophodan s obzirom na potvrđeni novi soj koronavirusa, ali i zahladnjenje.

Vjekoslav Tomaić, znanstvenik za molekularnu virologiju i bakteriologiju s Instituta ‘Ruđer Bošković’, u petak je u emisiji ‘Studio 4’ komentirao epidemiološku sliku britanskog soja koronavirusa koji je zarazniji, no za sada nije potvrđeno da uzrokuje teži oblik bolesti.

“Prema zadnjim informacijama zarazan je oko 30 posto više od originalnog virusa i zato moramo biti na oprezu u populacijama koje nisu bile izložene virusu i gdje nije stečen imunitet”, rekao je Tomaić te dodao kako je u ovom trenutku važno ubrzati dinamiku cijepljenja.

“Što prije se treba procijepiti kritična populacija, što je oko 70 posto, a to će automatski utjecati na širenje epidemije ili je čak i kompletno blokirati. Sva cjepiva koja su odobrena i koja se nalaze na tržištu su pouzdana i efikasna”, kazao je znanstvenik te naglasio da je kod svih cjepiva dokazano da sprječavaju hospitalizaciju, teži oblik bolesti, kao i smrtni ishod.

Komentiraj