Znanstvenica s Imperial Collegea: “Cjepivo neće riješiti sve probleme”

Prvi val cjepiva neće spriječiti zarazu, nego teške simptome bolesti. Vrlo je važno da društvo shvati kako cjepivo nije rješenje svih problema, izjavila je za N1 znanstvenica s Imperial Collegea u Londonu Vjera Magdalenić-Moussavi.

Ona je voditeljica tima na Imperial Collegeu koji pomaže akademicima da komercijaliziraju svoju znanost. “U to ime smo osnovali dvije firme. Jedna od njih se bavi isključivo cjepivom za koronavirus, ali je tvrtka osnovana na principu društvenog poduzetništva. Dakle, od cjepiva se ne bi ostvario profit”, pojašnjava Magdalenić-Moussavi.

Odgovarajući na pitanje je li cjepivo protiv koronavirusa rješenje za sve probleme, odgovorila je: “U svakom slučaju, apsolutno svi stručnjaci govore da taj prvi val cjepiva neće spriječiti zarazu nego bi spriječili teške simptome bolesti”. Naglasila je kako je vrlo važno da društvo shvati da cjepivo nije rješenje svih problema.
“Svi stručnjaci s kojima sam razgovarala se slažu da se moramo naučiti živjeti s ovom krizom još barem 12-18 mjeseci dok ne prođe cijeli svijet”, ističe Magdalenić-Moussavi.

Rekla je kako njezin tim možda malo kaska za Oxfordom te kako su trenutno na kraju kliničke faze 1/2 testiranja cjepiva. “Nade su da će više manje sve tehnologije koje se sada razviju, ako su efikasne, nekad sljedeće godine moći distribuirati”, kazala je.

“Ono što je znanstveno vrlo zanimljivo, nada za klinički i medicinski svijet je da se tehnologije koje se sada testiraju su potpuno nove tehnologije koje bi se mogle koristiti za cjepivo protiv raka na primjer i druge bakteriološke bolesti. U doba krize ovakve stvari napreduju jako brzo”, dodaje.

Ističe kako je dugoročni trend u medicini i razvijanju novih terapija da se gledaju strategije preventive.

Imperial College u Londonu, objašnjava Magdalenić-Moussavi, ima jedan od najvećih budžeta iz industrije i oduvijek je u svojim postavkama imalo translaciju znanosti u društvu.

“Mi smo jedan od vodećih sustava u Europi. Fokusirani smo na razvijanje novih tehnologija i prevođenje tih tehnologija u društveni boljitak”, rekla je znanstvenica.

Komentiraj