Venezuela je oslobodila trojicu oporbenih aktivista koji su u pritvoru proveli više od mjesec dana, što je prvi znak popuštanja predsjednika Nicolasa Madura nakon početka razgovora sa svojim političkim protivnicima.

Socijalistički čelnik Maduro susreo se s predstavnicima opozicije tijekom vikenda na razgovorima koje je sazvao Vatikan. Oni su uvjetovali nastavak razgovora puštanjem političkih zatvorenika, te održavanjem referenduma o Madurovoj vladavini.

Protivnici ga optužuju da je utjecajem na institucije kojim je blokirao referendum o njegovom opozivu od Venezuele stvorio diktaturu.

Vlasti su oslobodile trojicu aktivista – Carlosa Mela, Andresa Morena i Marca Treja, no opozicija tvrdi kako ih je u pritvoru još više od 100.

“Nadam se da će se ovo što se dogodilo meni dogoditi i ostalima”, rekao je Melo na snimci objavljenoj nakon njegovog oslobađanja.

Melo je uhićen u kolovozu i osuđen zbog posjeda eksploziva koji je navodno trebao biti iskorišten u puču protiv Madura.

Moreno i Trejo su proveli mjesec dana u zatvoru zbog optužbi da su oštetili vojni moral političko-propagandnom snimkom koja je prikazivala vojnika kako pati od jednakih ekonomskih problema kao i prosvjednici.

“Oslobađanja se moraju nastaviti. Moraju nam omogućiti referendum ili održati predsjedničke izbore”, rekao je Jesus Torrealba, tajnik opozicijske koalicije Demokratska unija, dodavši kako su u pritvoru još uvijek poznati opozicijski vođe poput Leopolda Lopeza, Antonija Ledezme i Manuela Rosalesa.

Predsjednički izbori u Venezueli trebali bi se održati na kraju 2018. godine.

Maduro, koji se bori s nestašicom proizvoda i ogromnim cijenama u problematičnoj venezuelanskoj ekonomiji, tvrdi da je žrtva zavjere opozicije i “ekonomskog rata” koji vode korporacije uz pomoć Washingtona.

Komentiraj