Zlatko Marić sa sinovima afirmira Svjetski kup u obaranju ruku kao turistički brend Zagreba

Nacional

Kristian i Dominik Marić glavni su sponzori Svjetskog kupa u obaranju ruku koji se treću godinu zaredom održava u Zagrebu. Ali oni su i novi čelni ljudi zaštitarske tvrtke svojeg oca Zlatka Marića, pionira tog posla u Hrvatskoj

Zagreb je već treću godinu domaćin natjecanja u obaranju ruke na najvišoj svjetskoj razini. Sokol Marić svjetski kup u obaranju ruku održat će se 7. svibnja na Cvjetnom trgu, u centru Zagreba. Inicijator tog atraktivnog natjecanja je Hrvatski savez za obaranje ruke, a predstavnici glavnog sponzora su Kristian i Dominik Marić, sinovi Zlatka Marića, vlasnika zaštitarske tvrtke Sokol Marić Security i pionira u tom poslu u Hrvatskoj.

“ŽELIMO PROMOVIRATI JEDAN DO SADA RELATIVNO MALI SPORT i tako se postaviti na sportsku kartu svijeta. Zagreb to može. Ne vidim zašto bi se jedno takvo natjecanje moglo održati u Dubaiju ili Las Vegasu, a ne i u Zagrebu. Cilj nam je stati rame uz rame s najboljim svjetskim manifestacijama”, govori Kristian Marić koji je preuzeo i funkciju člana uprave tvrtke Sokol Marić. I njegov brat Dominik odmah se zainteresirao za to natjecanje, ali ga je začudilo što je obaranje ruke kao sport u medijima slabo zastupljeno.

“Obaranje ruke je jako zanimljiv, ali nedovoljno medijski zastupljen sport. Nigdje još nisam imao priliku preko medija gledati natjecanje u obaranju ruke, a osobno me to jako interesira. Svakako sam odmah prepoznao i priliku da kroz djelatnost naše firme pridonesemo promociji Hrvatske kao turističke i sportski orijentirane zemlje. Mislim da je naša ideja prepoznata, što se vidi kroz progresivni trend natjecanja koje se svake godine sve više razvija”, rekao je za Nacional Dominik Marić. Kao predstavnici glavnog sponzora, on i njegov brat ujedno su i članovi organizacijskog odbora natjecanja. S idejom da bi upravo Sokol Marić mogao biti glavni sponzor takvog natjecanja, Dominiku i Kristianu Mariću prvi se obratio Aleksandar Jakovac, predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke.

“U SOKOL MARIĆU ODMAH SU PREPOZNALI potencijal za promidžbu ovog sporta, ali i Hrvatske. Ovogodišnje natjecanje održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Grada Zagreba i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Događaj je organiziran bez ijedne kune proračunskog novca, što je veliki uspjeh za ovako visokobudžetnu manifestaciju. Uvijek smo težili tome da radimo na najvećoj mogućoj razini i zato smo kao partnere za suradnju izabrali upravo Sokol Marić, jer obaranje ruke na neki način ide uz zaštitarski posao. U obaranju ruke svakako su važni tehnika, vještina i snaga, a baš kao i u zaštitarstvu, potrebno je promisliti u kojem trenutku i kako reagirati”, rekao je Jakovac.

  • ‘ZAGREB MOŽE OBARANJE RUKU podići na sasvim drugu razinu i privući međunarodnu pozornost, kao što je to uspjelo Dubaiju ili Las Vegasu’, kaže Kristian Marić

SINOVI ZLATKA MARIĆA POLAKO PREUZIMAJU OČEV POSAO. Tako je stariji sin Kristian član uprave, a mlađi Dominik radi u tvrtki od početka studija ekonomije. Smatraju da je prednost upravo to što cijela obitelj radi zajedno. Supruga Zlatka Marića Lidija je s Kristianovom suprugom Vedranom osnovala tvrtku za organizaciju luksuznih događanja Ballroom. Tako će i u realizaciji najnovijeg projekta Sokol Marića sudjelovati i ženski dio obitelji koji je osmislio vizualni identitet natjecanja. Kristian naglašava koliko mu je drago što su njegova majka i supruga zajednički pokrenule uspješan biznis. “Obje su iznimno kreativne i sretan sam zbog te obiteljske komponente u poslu, baš kao što brat i ja imamo priliku od početka obrazovanja učiti od oca”, naglasio je Kristian.

Jakovac inače sudi na svim svjetskim natjecanjima u obaranju ruke i naglašava da nigdje nije doživio tako visoku organizacijsku razinu tog natjecanja, a tome u prilog govori upravo to što inače nije uobičajeno da se natjecanje održava ni dvije godine za redom u istoj zemlji. Prvi put, 2014., natjecanje se održalo u diskoteci The Best, a prethodne godine, kao i ove, održava se na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Snimka natjecanja bit će emitirana na domaćim, ali i stranim TV postajama, kao i na televizorima postavljenima po Zagrebu.

POSEBNO INTERESANTAN dio natjecanja bit će onaj u kojem će biti ponuđena novčana nagrada muškom amateru koji uspije pobijediti Litavku Egle Vaitkute. Osim nje, na natjecanju će se pojaviti i neki od najpoznatijih obarača ruke na svijetu. Jedan od njih je i Matthias Schlitte Popaj koji je svoju genetsku anomaliju u veličini podlaktice upornim treningom pretvorio u prednost. Većina natjecatelja bit će stranci, dok se iz Hrvatske očekuje tridesetak natjecatelja.

Komentiraj