Zlatko Dalić za Radio Nacional: “Pred nama je, ako Bog da, Europsko prvenstvo. U Njemačkoj ćemo igrati kao doma”

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gostovao je u subotu u emisiji Radio Nacionala ‘Sportski gost dana’ i komentirao aktualnosti oko reprezentacije.

“Hrvatski nogomet živi prelijepih pet i pol, šest godina. Nadam se da ćemo tako nastaviti i da ovo nije sve skupa kraj te naše lijepe priče. Pred nama su još važna natjecanja, važne utakmice. Pred nama je, ako Bog da, Europsko prvenstvo na koje ćemo ići i onda je to u Njemačkoj, igrat ćemo kao doma. Zaista nam se lijepe stvari dešavaju, samo da tako nastavimo”, rekao je u početku izbornik Dalić.

Hrvatska je u rujanskom ciklusu kvalifikacijskih utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje se sljedeće godine igra u Njemačkoj upisala dvije pobjede – na Rujevici su ‘Vatreni’ slavili protiv Latvije s 5:0 uz dva pogotka Brune Petkovića i po jednim Luke Ivanušeca, Andreja Kramarića i Marija Pašalića. Na gostovanju u Erevanu protiv Armenije su pobijedili s 1:0, a jedini gol dao je Andrej Kramarić. Ipak, iz obje se utakmice vuku ‘repovi’. Krovna europska nogometna organizacija UEFA pokrenula je postupke protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Protiv Latvije je u publici primijećena zastava s ustaškim obilježjima, a riječki je sud ekspresno kaznio ‘navijače’, dok je protiv Armenije došlo do incidenta na tribinama.

Usvojili su kulturu studioznog i vrlo ozbiljnog shvaćanja, uvjetno rečeno, slabijih protivnika. “Upravo tako je i bilo, da su te obje utakmice bile baš kako treba biti kad igrate protiv manjih protivnika. Ja sam se tih utakmica, u principu, bojao jer obično ti one ne mogu puno dati, ali ti mogu puno uzeti. Na svu sreću, mi smo to jako ozbiljno shvatili, bili smo kao jedna velika, vrhunska momčad koja ima autoritet, kvalitetu, koja ima ono što je potrebno da takve utakmice dobije. Nekako bih rekao da smo to s lakoćom riješili, ali moramo, na čemu ja sa svojim stožerom, inzistiram, ostati jako ozbiljni, odgovorni, čvrsto na zemlji. Ići korak po korak i samo nam to može donijeti uspjeh”, poručio je izbornik.

FOTO: Nacional

Komentirajući svoj stožer, pomlađeni stožer sastavljen od legendarnih i recentnih hrvatskih reprezentativaca, Dalić je rekao: “Prvo, kad govorimo o stožeru, moja velika zahvala i pohvala ide njima, zbog načina što rade i kako rade. Oni jesu mladi, bez trenerskog iskustva, ali zaista su se uklopili, prihvatili tu priču i odgovornost i jako mi puno pomažu. Oni su jedan veliki dio i imaju velikih zasluga. To su ljudi koji su legende hrvatskog nogometa, koji su to sve skupa prošli, koji iza sebe imaju i uspjehe i neuspjehe, i velike stvari. Imaju to iskustvo i oni su ti koji meni daju tu još jednu dimenziju, još jednu snagu. Kad se ja okrenem, iza svojih leđa vidim legende kao što su Ćorluka, Olić, Mandžukić, Ladić, Mrmić. I onda sam ja puno jači”, istaknuo je.

Govoreći o svojoj izjavi o HNL-u, poručio je da nije kritizirao ligu, već je rekao da je ona u momentima i dobra i kvalitetna i zanimljiva s dobrim utakmicama. “Samo, ipak za ono što mi radimo kao reprezentacija i ono što mi želimo u klupskom nogometu, nedostaje nam ta Europa, europska natjecanja, Liga prvaka… Dinamo je jedini, na žalost, bio u Ligi prvaka. I to je ono što sam rekao, da još fali kako bi to bila kompletna priča. Mi sada imamo situaciju da naš prvak igra Konferencijsku ligu, dok su svi drugi ispali. O tome sam govorio, nikad ja ne kritiziram, nikad ne govorim negativno, samo pozitivno i dapače, meni je želja to da ipak kroz reprezentaciju i preko reprezentacije taj klupski nogomet bude na tom nivou”, zaključio je.

Gostovanje hrvatskog izbornika u cijelosti poslušajte u nastavku:

Komentiraj

nacional banner
nacional banner