Reci DA! gastro festivalima Zadarske županije

Autor:

FOTO: Nikola Matić

Događanja koja slave hranu i vino kao što su ZADAR Street Food Festival, Blue Fish Festival na Ugljanu, Okusi novigradske dagnje i Kualjske ribarske noći, obogatit će vaš boravak u Zadarskoj županiji te vam stvoriti nezaboravne uspomene

U potrazi ste za mirisom mora, snagom planina i arhipelagom kojem se ne vidi kraj? Pritom uživate u isprobavanju autohtonih delicija i napitaka? Upravo će brojna i raznovrsna događanja koja slave hranu i vino obogatiti vaš boravak u Zadarskoj županiji te stvoriti nezaboravne uspomene. Na vama je samo odabrati manifestaciju po svojoj želji i uživati, a evo što smo izdvojili iz ponude:

ZADAR Street Food Festival ove godine događa se već sedmi put. Na jednoj od najljepših lokacija u Zadru, na Puntamiki, proljetno izdanje održava se od 26. travnja do 5. svibnja dok se jesensko izdanje odvija od 20. do 29. rujna. Posjetitelji Festivala mogu uživati u jednostavnim, ali vrhunskim jelima koje pripremaju zadarski ugostitelji, izvrsnom pivu, koktelima i vinima, a sjajnu atmosferu redovito prati i zanimljiv glazbeni program.

Kali na otoku Ugljanu, „najribarskije“ mjesto u Hrvatskoj, svojim posjetiteljima u lipnju nudi zanimljivo gastro događanje – Blue Fish Festival ili, jednostavno rečeno, feštu od plave ribe. Dvodnevni festival posvećen plavoj ribi, zdravoj i ukusnoj namirnici krcatoj vrijednim nutrijentima, održava se 21. i 22. lipnja i nudi niz maštovitih jela u izvedbi renomiranih, kreativnih i nagrađivanih kuhara. Ovo zbilja posebno događanje prate i sjajni zabavni programi pa se mogu osjetiti sve čari otočne fešte.

Okusi novigradske dagnje događanje je koje se održava u zadnjem tjednu mjeseca lipnja u šarmantnom Novigradu i promovira nadaleko poznate izvrsne novigradske dagnje, koje nosi zaštićenu oznaku izvornosti na europskoj razini. Posjetitelji mogu uživati u tradicionalnim jelima pripremljenim od najsvježijih namirnica, a novigradska dagnja kraljica je manifestacije.

Kualjske ribarske noći – Tunuara omiljena je tradicionalna ribarska fešta u „najribarskijem“ mjestu Kali na otoku Ugljanu koja se održava od 18. do 20. srpnja. Kulminacija jedne od najpoznatijih ribarskih fešta na Jadranu svakako je natjecanje lokalnih ekipa u kuhanju poznatog kualjskog brudeta. Svježe ulovljeni ugor uz pokoji tajni sastojak kuha se na tradicionalan način – na živoj vatri, baš kako se to oduvijek radilo.

Ninska šokolijada tradicionalna je gastronomska manifestacija koja će svoje finale imati 21. srpnja kada se proglašava pobjednik, najbolji šokolar ili šokolarica. Ninski šokol je autohtona, rijetka i cijenjena mesna delicija koja se izrađuje samo u ninskom kraju, a njegova priprema, postupak i čuvanje predstavljaju obiteljsko umijeće ovoga kraja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.