FaH

ŽIVI ZID: Zabraniti deložacije iz jedine nekretnine

Saborski zastupnici Živog zida (ŽZ) u četvrtak su, raspravljajući u Hrvatskom saboru o Mostovim dopunama Ovršnog zakona, ponovili da treba zabraniti deložacije iz jedine nekretnine i posrednike u naplati dugova, osobito agencije za “utjerivanje dugova”.

Ta stranka traži i da se poništi poslovanje nelegalnih RBA zadruga, rekao je Branimir Bunjac u Saboru odbacujući prozivike da Živi zid samo kritizira, a ne nudi rješanja.
Dopunama Ovršnog zakona, Most želi zaštiti socijalno ugrožene građane, predviđa mogućnost jednokratne odgode ovrhe obiteljima bez prihoda ili imovine potrebne za namirenje troška stanovanja.

Onima koji ispunjavaju uvijete za priznanje prava u sustavu socijalne skrbi, a ovršena im je jedina nekretnina u kojoj stanuju, država bi osigurala pravo na smještaj u trajanju od 18 mjeseci.
Ivan Pernar (ŽZ) zida tu mjeru naziva “kvazi mjerom” i pita što će biti iza toga? Tvrdi da predloženi zakon ništa neće riješiti, da će njime jedino biti zadovoljna “elita”, to jest saborski zastupnci koji nemaju kredite, glavnina građana i dalje će biti u problemu.
Gordan Maras (SDP) pita zašto se u potpunosti ne onemogući ovrha socijalnih slučajeva na način da, kada ide ovrha banke, država preuzme obvezu isplate tog kredita i preuzme vlasništvo stana, a ljudi se ne iseljavaju. Dakle, da to postane socijalni stan za socijalne slučajeve, tumači Maras.
Ivan Sinčić (ŽZ) smatra kako je Most prekršio obećanje da će štiti jedini dom. Ovim se dopunama ne štiti jedina nekretnina, Most nije imao hrabrosti suprostaviti se bankama i prebaciti teret na njih, tvrdi Sinčić.
Većina zastupnika ne spori nakanu Mosta da olakša poziciju ovršenicima, no svjesna je da se ponuđenim rješenjima ne rješavju uzroci, nego posljedice.
Na tom je tragu i razmišljanje Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) koji predlaže da se, kad građanin više ne može plaćati kredit, uključi državna Agencija za promet nekretninama koja bi uz diskont kupovala stanove i tako ‘išla na ruku’ i banci i dužniku jer bi ostao u svoj nekretnini i nastavio plaćati APN-u,
Most će podržati svaki konstruktivan prijedlog, naš je zakonski prijedog ima dobro izbalansiran pristup, rekao je zaključno Maro Krstić (Most).
O predloženim dopunama Ovršnog zakona, Hrvatski sabor će glasovati naknadno, u petak će se baviti Mostovim prijedlogom dopuna Zakona o pravima dužnosnika.

Komentiraj