Zero Waste Hrvatska: “Čini se da su ministru Filipoviću važni interesi onih koji se bogate na smeću, a ne zaštita okoliša”

Novi nacionalni Plan gospodarenja otpadom potiče nastavak gradnje štetnih regionalnih centara i spaljivanja otpada, a zanemaruje prioritete smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja.

Okolišne organizacije i građanske inicijative okupljene u mrežu Zero Waste Hrvatska tako su ocijenile dokument upućen u javnu raspravu do 30. ožujka. Današnjom akcijom ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja upozorile su na moguće posljedice ako se trenutni prijedlog Plana usvoji. Istaknule su transparent s natpisom „Budućnost nam je crna” i satiričnim performansom ukazale na bogaćenje interesnih skupina koje traje već 18 godina. Simboličnu tortu, kao privitak uz komentare na Plan, udruge su htjele urudžbirati Ministarstvu, ali ju ono nije htjelo zaprimiti, čak i kada je policija, došavši na njihov poziv, ustanovila da nije problematična.

„Koncept regionalnih centara za smeće i spaljivanje, zacrtan 2005. godine, postao je “punoljetan”! Hrvatska je među najgorim zemljama u gospodarenju otpadom u EU. Umjesto da nauči na greškama, resorno ministarstvo nastavlja nerazumno forsirati isti sustav”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije. EU je već nekoliko puta upozorila Hrvatsku da treba napraviti reviziju regionalnog sustava i okrenuti se ulaganju u lokalne sustave smanjenja, ponovne uporabe i maksimalnog recikliranja i kompostiranja. „Ministarstvo ignorira bolja rješenja i novim Planom opet daje vjetar u leđa zagađivačkoj industriji. Čini se da su ministru Filipoviću važni interesi onih koji se bogate na smeću, a ne zaštita okoliša koja je u javnom interesu. S ovakvim Planom očekuje nas budućnost puna zagađenja i skupih računa”, rekao je Košak.

Prijedlogom Plana za narednih pet godina propisuje se izgradnja novih osam regionalnih centara u koje bi se prevozio otpad i pripremao za spaljivanje u cementarama, termoelektaranama, toplanama i drugim industrijskim postrojenjima. Za izgradnju centara planira se više od pet milijardi kuna. S druge strane, za prioritetno smanjenje nastanka otpada i ponovnu uporabu izdvajaju se minimalna sredstva, kao i za potrebnu lokalnu instrastrukturu za sortiranje, recikliranje i kompostiranje otpada.

Prva dva izgrađena centra, Marišćina i Kaštijun, pokazala su promašenost koncepta regionalnih centara. “Građanima u Viškovu i okolnim naseljima, zbog centra Marišćina, ugroženo je zdravlje jer žive u uvjetima smanjene kvalitete zraka. Povećane koncentracije štetnih čestica uzrokuju respiratorne probleme stanovnicima, a to potvrđuju i dvije pravomoćne presude protiv odgovornih djelatnika”, dodao je Košak. Naglasio je da isti problem zbog zastarjele tehnologije imaju stanovnici koji žive u okolici centra Kaštijun u Istri, a ako se novi Plan provede u djelo, da isto čeka i mještane drugih naselja diljem RH.

Zbog neusklađenosti s EU direktivama, neadekvatnih studija utjecaja na okoliš i nepoštivanja zakonskih načela, udruge i inicijative prisiljene su na sudske sporove i kaznene prijave. ”Napominjemo, ukoliko se prijedlog Plana temeljito ne izmijeni, iskoristit ćemo sve pravne mehanizme da zaustavimo sve nepotrebne, neprihvatljive i višestruko štetne “projekte” Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja”, zaključio je Košak.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner