“Žene više pričaju, muškarci su operativniji”: Evo reakcija na seksističku izjavu ravnatelja HZZO-a

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucijan Vukelić u srijedu je, gostujući u emisiji HRT-a ‘Otvoreno’ u kojoj se govorilo o dugu velegrogerijama, izjavio da mu je drago što su žene u studiju, da puno više pričaju te su muškarci, po njegovu mišljenju, operativniji.

“Meni je drago kad su žene u studiju, pa one puno više pričaju, mi smo operativniji, muškarci”, kazao je.

Na to je odmah reagirao voditelj Mislav Togonal, koji je kazao: “Ovo je seksizam bio, i to žešći.” Vukelić se krenuo opravdavati: “Ne, ne, govorim operativno kad objašnjavamo nešto, ne.”

Zbogo slične izjave nedavno je ‘odletio’ i šef Olimpijskih igara Tokio 2020 Yoshiro Mori. Bivši japanski premijer, 83-godišnji Mori, izazvao je zgražanje diljem svijeta svojim seksističkim komentarima da žene previše govore, koje je izgovorio na sastanku olimpijskog odbora.

Politička savjetnica SDP-a Mirela Ahmetović, koja je gostovala u emisiji, oglasila se na Twitteru kritizirajući Vukelićevu izjvau.

”Ravnatelj HZZO-a, sustava koji generira gubitke, izjavljuje kako su muškarci operativniji, dok žene više pričaju. Zato kao mačo-muškarac duguje novac sustavima koje vode žene. Bravo! Gdje ih HDZ samo nalazi?” upitala se Ahmetović.

Oglasila se i nekadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na Facebooku.

“Kada god čujem seksističku izjavu sličnu onoj koju je sinoć izrekao „uspješni“ ravnatelj HZZO-a ili nedavno uvaženi rektor našeg najstarijeg sveučilišta, pitam se treba li reagirati.

Odgovor je uvijek – da.

Naime, ako se ne reagira, onda se prihvaća puzajuća mic-po-mic primitivizacija društva. Naravno, ne mogu uvijek svi na sve reagirati, ali barem se treba pridružiti osudi toga u svojem području utjecaja, obitelji ili na poslu. Nikako se to ne smije prihvatiti kao normalno ili beznačajno, jer to je samo vrh sante leda.

Takva glupa primitivna stajališta često su više pravilo nego izuzetak na raznim upravljačkim razinama. Osobno sam toga postala svjesna kada sam se 2014. bila kandidatkinja za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu i u vremenu kada sam bila ministrica.

Muškarci, koji su se junačili ovakvim glupim izjavama, prema mojem iskustvu, su poluobrazovani, međunarodno nepriznati i često članovi kojekakvih „muških“ društava „zmajeva“ te nemaju znanja niti smjelosti za argumentiranu raspravu.

U ukupnoj muškoj populaciji u Hrvatskoj oni su u manjini, ali su bezobzirni i gaze slabije i one koji nisu članovi njihove klike. Često ih se može prepoznati po skupocjenim satovima, bijesnim automobilima, skupim cigarama i košuljama s monogramom.

Normalni, sposobni muškarci se ne boje žena niti ih imaju potrebu omalovažavati. Trebamo svi pokazati našoj djeci i mladima da možemo bolje”, napisala je.

Komentiraj