Žene u crnom: “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!”

Mirovnu akciju “u crnini i ćutanju” održat će aktivistička mirotvorna organizacija “Žene u crnom” iz Srbije, 18. studenoga u središtu Beograda, pod geslom „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!“.

“Žao nam je što zbog epidemioloških mjera ove godine nećemo prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. I ovom prilikom izražavamo suosjećanje i solidarnost s obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara”, objavile su Žene u crnom, koje se već trideset godina aktivno, uličnim akcijama i prosvjedima, suprotstavljaju ratnoj politici Beograda.

Žene u crnom podsjetile su danas kako je “19. rujna 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cvijeće pred tenkove, ispratio Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramnijih događaja u povijesti Beograda, prekriven zavjetom šutnje i poricanja!”

“Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tokom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada; Vukovar je postao simbol barbarskog uništavanja gradova u ratu… Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi, dok je više hiljada bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji. Za zločine urbicida, za osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika/ca u Srbiji još uvek nitko nije odgovarao, što ukazuje na kontinuitet nekažnjivosti”, tvrdi organizacija u priopćenju.

Žene u crnom podsjećaju da su se “i ove godine obratili nadležnim institucijama u općinama Zrenjanin i Žitište na kojima su se nalazili logori sa zahtjevom da se na mjestima stradanja i mučenja u logorima Stajićevo i Begejci postave spomen-ploče, što bi bio doprinos procesu obnove povjerenja i pomirenja, kao i uvažavanje dostojanstva žrtava tih logora i njihovih obitelji. Naši zahtjevi nisu usvojeni, što ukazuje na nedostatak političke volje i moralne odgovornosti u odnosu na zločine počinjene u naše ime”.

Povodom 29 godišnjice zločina u Vukovaru, država Srbija i njene institucije dužne su utvrditi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru. Dužne su utvrditi punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriti grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji. Dužne su pokrenuti sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu, podsjećaju Žene u crnom.

Dužne su također uvažiti zahtjev Žena u crnom i Art klinike, koji je potpisalo više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima, te podržati druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima. Dužne su pokrenuti zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima.

“Ako se država Srbija ne suoči sa teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti zarobljenici politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja opravdavati rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenim u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka ne smije biti sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršitelji ne smiju izbjeći moralnu, političku i kaznenu odgovornost. To je preduvjet pravednog mira i regionalne stabilnosti”, podsjećaju Žene u crnom u objavi, dva dana uoči 29. obljetnice razaranja i okupacije Vukovara.

Komentiraj