Patrik Macek/PIXSELL

ŽELJKO REINER Imat ćemo saborsku većinu, nadam se da odlazak Milanoviću neće teško pasti

HDZ-ov Željko Reiner gostovao je jutros u ‘Novom danu’ N1 televizije gdje je rekao kako su novci izbori praktično nemogući.

“Čini mi se da smo na najboljem putu da se oformi jedna vlada koja će biti vlada ljudi koji žele reforme u Hrvatskoj”, rekao je Reiner naglasivši kako HDZ i MOST povezuju reforme.

“Drago nam je da se pojavila reformska snaga poput Mosta za razliku od SDP-a koji se na plakatima sa škarama izrugivao tome. Trebaju ozbiljne reforme u poljoprivredi, ukinuti prafiskalne namete, potaknuti rješavanje demografskih problema. Zaustavljanje iseljavanje mladih, bolje iskorištavanje EU fondova”, objašnjava.

Opisao je kako je danas gore nego što je bilo prije 4-5 godina. “Danas ima gladnih, otvaraju se pučke kuhinje. Postoje brojni problemi”. Kazao je kako se niti jedan ozbiljan problem ne može riješiti u nekoliko mjeseci, već u nekoliko godina. Reiner je naglasio kako i HDZ i MOST imaju viziju.

“Rezultati neće biti tu u roku mjesec ili dva, ali ako odmah počnu ozbiljne strukturne reforme za godinu – dvije će se osjetiti na standardu građna. Ali i na pozicij Hrvatske u EU. Hrvatska nema vanjsku politiku. Mi smo nepostojeći u vanjskoj politici. Mi možemo i moramo itekako igrati važnu ulogu u EU i to ćemo ostvariti u sljedećem mandatu. Zašto Hrvatska nema utjecaj u EU kao Luksemburg. Mi ćemo to promijeniti”, dodaje.

 

  • Istaknuo je i kako je Zoran Milanović izgubio živce i da je svjestan da mora otići ‘iz svoje udobne fotelje koju je mislio zadržati’. “Zato sad radi ono što nijedan političar ne bi smio. To su vrijeđanja i difamacije i govor koji ne priliči javnom mediju. To ukazuje da je potpuno izgubio kontrolu nad onim što govori, a govori da nitko pristojan tako ne bi smio javno govoriti”, rekao je Reiner ističući kako je to pitanje kućnog odgoja.

 

Reiner poručuje kako je HDZ raščistio s prošlosti, a – dodaje – SDP nije raščistio ni s prošlosti ni sa sadašnjosti. “U njihovim redovima imaju mnoge članova koji imaju pravomoćne presude poput Sabe i Vlahušića. Merzel je optužena. Mi smo tu vrlo jasni za razliku od SDP-a koji svoje ljude štiti. Pitanje jednog doministra koji je negrađevinsko zemljište pretvorio u građevnisko, pitanje brata Milanovića, pitanje vodećeg čovjeka jedne županije koji je uhićen zbog šverca deviza”, nabraja Reiner.

Na pitanje kako će se HDZ odnositi prema Josipi Rimac i Božidaru Kalmeti, Reiner kaže kako su sami rekli da će odstupiti podigne li se protiv njih optužnica.

Ponovio je kako je HDZ spreman na nestranačkog premijera, podsjećajući kako je Tomislav Karamarko rekao kako nema ‘svetih krava’. Na pitanje o Ilčiću Reiner kaže: “On je sam više puta odgovorio na te optužbe i devijacije njegovih izjava”, a potom se ponovno okreće SDP-u: “Zanimlivo je da se to spominje, a ne seksističke izjave Milanovića zbog kojeg ga je optužio njegov forum žena. Mediji su olako prešli preko njegovih šovnističkih izjava o Rumunjima cincarima. To nije čini se problem i to zato jer je to rekao netko iz SDP-a, a ako netko s druge strane kaže nešto blaže onda je to problem”.

Uvjeren je kako će imati sigurnu saborsku većinu, a na komentar voditelja kako MOST i HDZ zajedno imaju 75 mandata, Reiner kaže da je to ‘ugrubo’. “Imat će ih više. Koalicija će imati više članova”. O koaliciji s HDSSB-om Reiner kaže kako im je prihvatljiva koalicija sa svima koji Hrvatskoj žele dobro, bez obzira na političku orijentaciju.

“SDP se sam diskvalificirao nismo ga mi diskvalificirali. Bili smo spremni razgovarati. Milanović je na bahat način izvrijeđao sve u Domoljubnoj koaliciji. On i dalje živi u svijetu ‘mi ili oni’. Građanima je dosta podjela”, ističe Reiner. “Oni su pokušavali atomizirati Most i u tome nisu uspjeli. To je propao pokušaj kao što je Milanović propao na izborima i sad mora otići. Nadam se da mu neće preteško to pasti”, zaključio je.

Komentiraj