Zelenski: “Slomit ćemo ‘rusku volju’!”; Savjetnik predsjednika: “Ovo je posljednja ruska pobjeda!”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u svom noćnom obraćanju da njegove oružane snage nisu pokolebane u svojim naporima da ‘slome’ volju Moskve da vodi gotovo petomjesečni rat.

“Nije bilo značajnih promjena na bojnom polju u posljednja 24 sata. Oružane snage Ukrajine odgovaraju, potiskuju i uništavaju ofenzivni potencijal okupatora iz dana u dan. Moramo ih slomiti”, rekao je Zelenski. Dodao je da je to težak zadatak koji zahtjeva vrijeme i nadljudske napore. Ali, poručuje, nema alternative.

Ukrajinci se nadaju pokrenuti protuofenzivu na jugu zemlje

Ukrajinske trupe nadaju se pokrenuti protuofenzivu na jugu zemlje, nakon što su ruske snage zauzele istočni grad Lisičansk.

Savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog Oleksij Arestovič poručio je da će to biti posljednja pobjeda Rusije u Ukrajini. Dodao je da se Ukrajina sada nada pokrenuti protuofenzivu na jugu zemlje.

“Ovo je posljednja pobjeda Rusije na ukrajinskom teritoriju. Bili su to gradovi srednje veličine. I to je trajalo od 4. travnja do 4. srpnja – to je 90 dana. Toliko gubitaka. Zauzimanje gradova na istoku značilo je da je 60% ruskih snaga sada koncentrirano na istoku i teško ih je preusmjeriti na jug”, rekao je, prenosi Sky.

Naglasio je da više nema snaga koje se mogu dovesti iz RUsije. “Platili su veliku cijenu za Severodonjeck i Lisičansk”, dodao je.

Zauzimanjem grada Lisičanska u nedjelju dovršeno je rusko osvajanje Luganska, jedne od dvije regije u Donbasu, a ruske su snage sada usmjerile pogled na svoje sljedeće ciljeve u istočnoj pokrajini Donjeck.

Ukrajinski guverner Luganska Serhij Hajdaj priznao je da je cijela njegova pokrajina sada zapravo u ruskim rukama, ali je rekao: “Moramo dobiti rat, a ne bitku za Lisičansk. To jako boli, ali to nije gubitak rata.”

Jutros su ukrajinske snage zauzele nove obrambene linije u Donjecku, gdje još uvijek kontroliraju veće gradove, dok je Vladimir Putin rekao svojim trupama da se “apsolutno odmore i obnove svoju vojnu spremnost”, dok je jedinicama u drugim područjima rekao da nastave borbu.

Komentiraj