‘Zbog moje nagrade u Indiji je skrenuta pažnja na Hrvatsku’

Joginder Singh-Nijjar, indijska državna nagrada za dijasporu za zasluge u povezivanju Indije i Hrvatske

Predsjednik Hrvatsko-indijskoga društva, Indijac Joginder Singh-Nijjar dobio je indijsku državnu nagradu za dijasporu za zasluge u povezivanju Indije i Hrvatske. Nagrada se zove Bharatiya Pravasi Samman, što znači Odlikovanje Indijcima u dijaspori. Pokrenuta je 2003. i dodjeljuje se do danas. Kao datum dodjele izabran je 9. siječnja jer je to dan kada se je 1915. Mohandas Karamchand Gandhi vratio iz dijaspore u Južnoj Africi u Indiju.

Ove godine bilo je 27 odlikovanih iz cijeloga svijeta, a Joginder Singh-Nijjar odgovorio je na pitanje što ta nagrada znači za Hrvatsku:

„Među 27 odlikovanih iz cijeloga svijeta bilo je indijskih iseljenika iz niza zemalja kao što su SAD, Kanada, Velika Britanija, Švicarska, Njemačka, Izrael, Australija, Kina, Japan, Singapur, Meksiko, Brazil, Kongo i druge, a s druge strane, i iz zemalja u koje su se Indijci iseljavali u vrijeme Britanskoga Imperija, kao što su Južna Afrika, Surinam, Trinidad i Tobago i druge. U većini njih ima mnogo više Indijaca, stotine tisuća i više, nego u Hrvatskoj, gdje ih ima nekoliko desetaka. Tim je vrjednije da je naš rad u Hrvatskoj izazvao toliku pažnju i priznanje. Kako se o toj nagradi izvješćuje u cijeloj Indiji zbog državne razine na kojoj se dodjeljuje, i na televiziji i u novinama, i u vrhu političke vlasti u Indiji i u širokoj javnosti skrenuta je pažnja na Hrvatsku.“

Joginder Singh-Nijjar u Hrvatsku je došao 1975. i supruga mu je Hrvatica. Ima hrvatsko državljanstvo i putovnicu. Po zvanju je ekonomist. Bavio se povezivanjem hrvatskih i indijskih poduzeća i međunarodnom trgovinom te bio član trgovinskih delegacija. Misli da su postignuti vrijedni rezultati u gospodarskoj suradnji.

Za predsjednika Hrvatsko-indijskoga društva, koje je osnovano 1994., izabran je 2018. Od tada je, ističe, nastojao pojačati djelatnosti Društva na područjima trgovine, kulture i obrazovanja. Održano je mnogo tribina Društva, većinom u prostorijama HKD-a Napredak u Zagrebu, ali i na Filozofskome fakultetu, Fakultetu elektronike i računarstva, u hotelu Westin i drugdje. Kako kaže, bile su posvećene znanosti, matematici, multikulturalizmu, religijskoj i jezičnoj raznolikosti Indije, poljoprivredi, turizmu, ekologiji, alpinizmu u Indiji i Nepalu, a i godišnjicama indijskih i hrvatskih velikana poput gurua Nanaka, Mahatme Gandhija, Stjepana Radića, Rabindranatha Tagorea, Sardara Patela i drugim temama.

„Društvo je imalo dobru potporu Veleposlanstva Indije i Nj. E. Raj-Kumara Srivastave, a više puta su i visoki predstavnici Hrvatske sudjelovali u njegovim djelatnostima, kao što su ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predstavnici drugih ministarstava, Sabora ili Grada Zagreba. Osobito bih istakao da smo kao društvo razvili i izdavačku djelatnost i objavili 2020. zbirku pjesama prvoga veleposlanika RH u Indiji Drage Štambuka ‘Slon siroče’, 2021. pretisak Radićeva izdanja Rollandove biografije Gandhija pod naslovom ‘Naš Gandhi’ s velikim uvodom akademika Mislava Ježića o Gandhiju i Radiću i o povijesti Indije i Hrvatske u 20. stoljeću, a 2022. knjigu o političkim, gospodarskim, književnim, putopisnim, znanstvenim, osobito indološkim, te vjerskim i drugim vezama Hrvatske i Indije tijekom niza stoljeća ‘Croatian-Indian Links. Thirty Chapters for Thirty Years of Diplomatic Relations’ iz pera dvadesetak autora, a pod uredništvom profesora Ivana Andrijanića. Te su aktivnosti izazvale pažnju i priznanje u Indiji“, istaknuo je Singh-Nijjar.

Opisao je i kako je izgledala dodjela odlikovanja Bharatiya Pravasi Samman u Indiji:

„Veoma svečano i na najvišoj razini, 9. siječnja sve je nagrađene častio svečanim objedom premijer Indije Narendra Modi, svečanom večerom ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar, a 10. siječnja predsjednica Republike Droupadi Murmu objedom, nakon što nam je dodijelila odlikovanja. Imao sam priliku svima njima pokloniti našu knjigu ‘Croatian-Indian Links’. Ta razina znači da Indija visoko vrednuje prinose indijske dijaspore u svijetu, kako u zemljama u kojima djeluje tako i prinose svojoj zemlji podrijetla Indiji. Dijaspora je gubitak koji zemlja podrijetla treba pretvoriti u dobitak. Indija to sada čini na takvoj razini da može poslužiti kao primjer i našoj Hrvatskoj koja ima razmjerno još daleko veći postotak iseljeništva širom svijeta.“

Komentiraj