Zbog ega Karamarka i Petrova novi troškovi umjesto štednje

NACIONAL I PIXSELL

Trošak osiguranja dvojice potpredsjednika vlade i njihovih obitelji doseže iznos koji je MUP trošio na službene automobile koje je ukinuo ministar Vlaho Orepić

Potpredsjednici vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov postali su štićene osobe zbog posebne Uredbe koju je Vlada donijela na prvoj sjednici. Ministarstvo unutarnjih poslova proglasilo je cijenu njihova osiguranja tajnom, a Nacional je istražio koliko će porezni obveznici to platiti

Uštede koje je najavio novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je prije desetak dana ukinuo pravo na korištenje službenih automobila svojim zamjenicima, pomoćnicima te drugim šefovima u MUP-u, neće se ostvariti zbog uredbe vlade Tihomira Oreškovića koja je na svojoj prvoj sjednici donijela odluku da potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov sa svojim obiteljima postanu štićene osobe. Orepićev potez snažno je odjeknuo u javnosti i protumačen je kao prvi u nizu racionalizacije troškova u javnom sektoru, što je bilo jedno od najvažnijih predizbornih obećanja Mosta.

Međutim, kada se usporedi ušteda ukidanja prava na korištenje službenih automobila i troškova osiguranja Karamarka i Petrova, dolazi se do gotovo jednakog iznosa na godišnjoj razini, pa se može tvrditi da Orepićev potez teško može donijeti uštede koje je najavljivao. Nacional je pokušao od Ministarstva unutarnjih poslova dobiti točne brojke troškova osiguranja Petrova i Karamarka, ali su iz MUP-a odgovorili da je cijena njihova osiguranja tajna jer se “svi nastali troškovi, neovisno o tome u kojoj se kategoriji štićene osobe nalaze, smatraju klasificiranim podacima”. Međutim, Nacional je uz pomoć nezavisnih stručnjaka došao do okvirne cijene troška njihova osiguranja.

MINISTAR OREPIĆ IZJAVIO JE da je odluku o racionalizaciji troškova donio jer “želi omogućiti raspodjelu i dostupnost vozila operativi, odnosno policijskim službenicima na terenu”, a tada je rekao i da bi ušteda na mjesečnoj razini bila oko 200 tisuća kuna. Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila u razgovoru za Nacional potvrdio je da bi upravo toliko trebalo stajati i mjesečno osiguranje dvojice potpredsjednika hrvatske vlade s njihovim obiteljima. “Karamarko i Petrov imat će zaštitu 24 sata, vozit će se u policijskom vozilu i imati uz sebe dvojicu policajaca – jedan će ih voziti, a drugi štititi”, pojasnio je za Nacional Cvrtila, dodavši da svaka smjena traje 12 sati, što znači da će svakog potpredsjednika čuvati četvero policajaca koji imaju neto plaću od otprilike 10 tisuća kuna. Kada se tom iznosu pribroji cijena goriva i prekovremenih sati, brzo se dođe do 100 tisuća kuna po čuvanoj osobi, što znači da će nova uredba Vlade državni proračun stajati oko 2,4 milijuna kuna.

  • UREDBOM KOJU JE VLADA DONIJELA na svojoj prvoj sjednici, zbog osobnog hira Karamarka i Petrova ugroženo je jedno od glavnih predizbornih obećanja Mosta o racionalizaciji troškova u državnoj upravi

UREDBOM KOJU JE VLADA DONIJELA na svojoj prvoj sjednici tako je zbog osobnog hira Karamarka i Petrova ugroženo jedno od glavnih predizbornih obećanja Mosta o racionalizaciji troškova u državnoj upravi. Naime, potpredsjednici vlada do sada nisu bili štićene osobe po službenoj dužnosti, nego su to bili samo premijer, ministri vanjskih i unutarnjih poslova te ministri obrane. U prošloj vladi službenu zaštitu imali su premijer Zoran Milanović, potpredsjednici vlade Ranko Ostojić i Vesna Pusić te ministar obrane Ante Kotromanović. Ali Vesna Pusić i Ostojić zaštitu nisu dobili zato što su bili potpredsjednici vlade, nego zato što su bili ministri vanjskih i unutarnjih poslova. Status štićene osobe tijekom mandata dobila je i Milanka Opačić i to zbog prijetnji koje je primila kao ministrica socijalne politike i mladih.

Službenih objašnjenja zašto je uvedena ova uredba nema, a iz Ministarstva unutarnjih poslova za Nacional su kratko odgovorili da su “potpredsjednici Vlade gospodin Tomislav Karamarko i gospodin Božo Petrov stekli status štićenih osoba sukladno svim pozitivno-pravnim propisima u Republici Hrvatskoj koji reguliraju ovo područje rada policije u koordinaciji svih nadležnih i mjerodavnih državnih tijela i institucija”.

IZ MUPa NISU ŽELJELI OTKRITI i zašto je zaštiti potpredsjednika vlade dodana i zaštita njihovih obitelji i je li dodana zato što je provedena sigurnosna procjena tijekom koje je zaključeno da su njihove obitelji ugrožene te da im zato treba zaštita.

“Nadležno službeno tijelo poduzelo je sve zakonom predviđene mjere i radnje, kao i one koje su vezane uz izradu operativno-sigurnosnih prosudbi o ugroženosti predmetnih štićenih osoba. Svi podaci vezani uz provedbu policijskih poslova osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora, provode se sukladno Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja (NN 46/2013, NN 151/2014, NN 10/2016)”, stoji u odgovoru iz MUP-a na upit Nacionala.

Ministar unutarnjih poslova u vladi Ivice Račana, Šime Lučin za Nacional je izjavio kako smatra da je suludo što MUP nije želio otkriti koliko se točno troši na osiguranje Karamarka i Petrova.

“Na njihovo osiguranje troši se novac poreznih obveznika i suludo je da se taj iznos taji. Isto tako mi nije jasno zašto je donesena ta uredba i od koga su točno ugroženi Karamarko i Petrov, ali više me ništa ne iznenađuje kada je u pitanju ova nova vlast. Valjda je svima jasno da nakon ovakvih odluka od predizbornih obećanja o štednji i racionalizaciji neće biti ništa”, rekao nam je Lučin koji smatra da osobe koje štite potpredsjednike vlade imaju puno veću plaću od 10 tisuća kuna, koliko je procijenio Cvrtila.

  • ‘TOMISLAV KARAMARKO I BOŽO PETROV imat će zaštitu 24 sata, vozit će se u policijskom vozilu i imati uz sebe dvojicu policajaca – jedan će ih voziti, a drugi štititi’, pojasnio je za Nacional Željko Cvrtila

“Na tu sumu dodajte prekovremene sate i još neke dodatke pa ćete doći do puno veće brojke. Ne bi me čudilo da te osobe imaju i 50 posto veću plaću od samog ministra”, tvrdi Lučin. Ako su Lučinove tvrdnje točne, to bi značilo da svaki član osobne zaštite dvojice potpredsjednika Vlade mjesečno sa svim dodacima prima oko 22,5 tisuće kuna, zato što je novi ministar Orepić u nedavno objavljenoj imovinskoj kartici objavio da mu je ministarska plaća nešto veća od 15 tisuća kuna. Po toj računici samo bi plaća osiguranja Petrova i Karamarka iznosila oko 180 tisuća kuna mjesečno, a kada bi se tom iznosu dodali i ostali troškovi poput goriva i održavanja automobila, vrlo brzo došlo bi se do cifre od 300 tisuća kuna mjesečno, odnosno 3,6 milijuna kuna godišnje.

BIVŠI PRVI POTPREDSJEDNIK vlade Radimir Čačić smatra da se tom odlukom pokazuje da će i ova vlada neracionalno trošiti novac poreznih obveznika. Čačić kaže da postoje tri razloga zbog kojih netko može imati osobnu zaštitu tijekom obnašanja dužnosti.

“Postoje objektivni razlozi koji ponekad postoje dok neki političar vrši dužnost u vladi. Neke prijetnje treba shvatiti ozbiljno i osobama svakako treba dodijeliti zaštitu. Onda su tu subjektivni razlozi, kada određena osoba sama smatra da je u opasnosti i zatraži zaštitu. Na kraju, tu je i ona najgora opcija koja je kod nas, nažalost, najčešća, a to je da mnogi političari osobnu zaštitu vide kao neki statusni simbol. Čini mi se da se o tom posljednjem, nažalost, radi i u ovom slučaju”, izjavio je za Nacional Čačić i dodao da njemu nikada nije palo na pamet zatražiti zaštitu i tako trošiti novac poreznih obveznika.

“TAKVE ODLUKE POKAZUJU pravo stanje u našem društvu. Ne želim nikoga kritizirati, ali mislim da bi se trebalo postupati puno racionalnije kada je u pitanju trošenje novca poreznih obveznika”, zaključio je Čačić koji smatra da takvo ponašanje nije karakteristično samo za ovu vladu jer se i u prošlom mandatu novac bez razloga trošio na slične stvari.

Nakon što je proteklog tjedna u Hrvatskom saboru propao pokušaj Mosta za ukidanje beneficija saborskih zastupnika, za što su optužili SDP i HDZ, slučaj dodjele osiguranja Petrovu i Karamarku također jasno sugerira da je već u prvih nekoliko tjedana Most odustao od nekih ključnih obećanja iz predizborne kampanje. Međutim, za razliku od ukidanja beneficija saborskim zastupnicima, u ovom slučaju Petrov i Most ne mogu okriviti SDP i HDZ jer da je postojala želja za štednjom, on je mogao odbiti tu uredbu i tim potezom bi državnom proračunu uštedio oko 1,5 milijuna kuna.

Komentiraj