Završena eutanazija peradi u Špičkovini

Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak poslijepodne kako je završena eutanazija peradi na području Špičkovine – eutanizirano je 248 komada raznih vrsta peradi na ukupno 15 gospodarstava.

“Nakon potvrde influence ptica H5N5 na dva gospodarstva u mjestu Špičkovina u blizini Zaboka, danas su poduzete propisane mjere suzbijanja virusa – eutanizirano je 248 komada različitih vrsta peradi na ukupno 15 gospodarstava”, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva ponovno pozivaju posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je objavilo da je u Špičkovini potvrđen visoko patogen virus influence ptica podtipa H5N5 te da Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poduzima mjere zatvaranja zaraženih gospodarstva.

Tada su najavili i da će se danas eutanizirati sva preostala perad na zaraženim gospodarstvima, a riječ je o ukupno otprilike 50 kljunova, kao i da će veterinari radi predostrožnosti obići okolna gospodarstva u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

Influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S tim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj