FaH

ZAUSTAVLJANJE GOVORA MRŽNJE: Slovenski portali onemogućili komentiranje migrantske krize

Više slovenskih popularnih portala onemogućilo je komentiranje vijesti o migrantskoj krizi na internetu svojim korisnicima ili zaposlilo dodatne moderatore kako bi spriječilo objavu ekstremnih mišljenja s elementima govora mržnje, ali je državno odvjetništvo odbilo pokrenuti postupak protiv autora koji je na društvenoj mreži twitter napisao da Europu od migranata treba braniti mecima te pucati na one koji se slovenskoj granici približe na manje od 500 metara, piše u utorak ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Nedavnim promjenama zakona o medijima urednici internet izdanja u Sloveniji postali su odgovorni i za objavljene komentare korisnika koji su u suprotnosti s ustavnom zabranom poticanja rasnog, vjerskog i sličnog neprijateljstva i poziva na nasilje i rat, ali je sudska praksa još manjkava pa se odvjetništvo nije odlučilo podići tužbu u spomenutom slučaju. Problem je i u tome što su najveće društvene mreže poput twittera u vlasništvu američkih korporacija, od kojih je teško ishoditi povlačenje spornih komentara, jer je američko shvaćanje slobode govora mnogo šire od europskog, piše list.

U nastojanju da spriječe objavu negativnih, stereotipnih ili uvredljivih i rasističkih komentara na svojim portalima, komentiranje izbjegličke i migrantske problematike zatvorile su dvije najveće televizijske kuće i neki listovi u internet izdanjima.

Poseban su problem javne osobe koje posredno utječu na porast internetskog nasilja, ocjenjuje “Dnevnik”. List navodi slučaj bivšeg direktora slovenske obavještajne službe SOVA Damira Crnčeca, danas predavača na privatnom fakultetu za državne i europske studije, koji je ovih dana u jednom svom članku ustvrdio da su ilegalne migracije islamske populacije s Bliskog istoka i iz Afrike dio “velike strategije uništavanja judeo-kršćanskih vrijednosti” i korijena na kojima je zasnovana Europa te “nešto sofisticiraniji oblik” nekadašnjeg osmanlijskog osvajanja Europe.

Slovenski premijer Miro Cerar ističe da je Slovenija spremna za mogući povećan dolazak izbjeglica i da neće podizati zidove na granici, a ljubljanski nadbiskup i metropolit Stanislav Zore osudio je sve oblike govora mržnje prema izbjeglicama, istaknuvši da je to vjerski i društveno neprihvatljivo. Neprihvatljivim je ocijenio i mišljenja da bi dolazak u Sloveniju trebalo omogućiti samo onim izbjeglicama koji su kršćanske vjere. Izbjeglice u nevolji treba prihvatiti bez obzira na to kojoj religiji pripadaju, naveo je Zore.

Komentiraj