Zašto HDZ-ovci nisu podržali povlačenje tužbi protiv novinara? “Ovom se ne treba čuditi, to je hrvatska realnost”

Saborski zastupnici u srijedu su glasovali o izboru novog glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Sa 77 glasova za potvrđen je Robert Šveb. Protiv je bilo 55 zastupnika. Glasalo ih je ukupno 132. Nitko nije bio suzdržan.

Potom se glasovalo o prijedlogu Kluba zastupnika SDP-a koji je predložio da glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije u ime Hrvatske radiotelevizije povuče tužbe koje je protiv novinara HRT-a, a zbog navodnog narušavanja ugleda HRT-a, podnio bivši glavni ravnatelj Kazimir Bačić.

Saborska većina odbila je taj prijedlog, od 126 zatupnika njih 51 je bilo za, 2 suzdržana dok je njih 72 bilo protiv. Čitava desna strana sabornice, dakle zastupnici HDZ-a, bili su protiv ovog prijedloga oporbe.

 

Zašto su HDZ-ovci glasovali protiv?

Za komentar ovakvog glasovanja zamolili smo sindikalnu povjerenicu, predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske Maju Sever.

“Iskreno sam potresena ovakvim glasovanjem protiv mojih kolega i protiv novinarske struke. Nije mi jasno kako su zastupnici, koji su danas glasovali protiv ovog prijedloga, u raspravama o problemu SLAP tužbi, mahom iznosili protivljenje takvim tužbama. U izjavama premijera, ministrice, također salve kritika na SLAP optužbe. Svi su se predstavljali kao veliki borci protiv SLAP tužbi, od Vlade do zastupnika u Saboru, pripadnika vladajuće većine”, kazala je Sever za nacional.hr.

Marko Lukunic/PIXSELL

Dodala je i kako je evidentno da je u slučaju tužbe protiv predsjednice ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić riječ o upravo jednoj takvoj – SLAP tužbi.

“Ovo je jedan kroz jedan SLAP tužba. Kako mogu biti protiv toga da se protiv Sanje vodi SLAP tužba, jer to je ono što ova tužba je, jer je objavila priopćenje strukovne organizacije, dakle HND-a, koju smo podržali svi iz Izvršnog odbora HND-a, a u kojem se upozorava na nepravilnost i cenzuru na HRT-u”, kaže Sever te dodaje: “Tužili su HND zbog priopćenja, tužili su strukovnu organizaciju! To nema nigdje”.

Pita se zbog čega zastupnici HDZ-a u Hrvatskom saboru nisu dali barem deklarativnu podršku ovom prijedlogu, stav da su protiv SLAP optužbi, što su mahom napominjali tijekom rasprava u Saboru.

“Ovim glasovanjem oni ne bi mogli natjerati Šveba da to zaista učini, ali su barem mogli dati svoj stav  ostati dosljedni onom što su u svim raspravama do sada tvrdili”, rekla je Sever.

 

Robert Šveb potvrđen za glavnog ravnatelja HRT-a, dobio je 77 glasova

‘Ovom se ne treba čuditi, to je hrvatska realnost’

Tužena Sanja Mikleušević Pavić kazala je za nacional.hr kako nije iznenađena ovakvim stavom vladajuće većine u Hrvatskom saboru oko odbacivanja tužbi novinara HRT-a.

“HDZ je već jednom odbio sličan prijedlog i zaista nisam očekivala da će ovaj put biti drugačije”, rekla nam je Mikleušević Pavić, novinarka HRT-a, koja je u prosincu 2018. zaprimila tužbu, zajedno s HND-om, zbog priopćenja u kojem se osuđuju propusti poput afere s preprodajom ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo. HRT u toj tužbi od HND-a traži 200.000 kuna te 50.000 kuna od Sanje Mikleušević Pavić.

“Nisam ništa očekivala jer je to politika, a od politike ni ne očekujem ništa. Također, ne očekujem ništa niti od HDZ-a”, rekla je Mikleušević Pavić.

Danijel Berkovic/PIXSELL

Dodaje kako povjerenje još uvijek ima jedino u hrvatsko pravosuđe te dodaje kako je neosporno da će na sudu biti odbačena tužba koju je protiv nje i HND-a pokrenuo HRT na čelu s Kazimirom Bačićem. Sam slučaj pritvaranja bivšeg ravnatelja HRT-a to dokazuje, napominje.

“Ono što bi poručila zastupnicima HDZ-a je da, radi opće informiranosti i edukacije, pročitaju tu tužbu u kojoj me se tereti za 50.000 kuna  zbog navodne povrede ugleda i časti HRT-a, odnosno jer sam se, kao predsjednica ogranka HND-a na HTV-u, pobunila protiv manipulacija i neodgovornog ponašanja privilegirane manjine”, kazala je.

Dodaje i kako je ovo današnje glasovanje u Hrvatskom saboru dokaz smjera u kojem ide hrvatska politika. Smjera u koji ide čitava Hrvatska s takvom politikom na čelu. Smatra kako je ovo bio idealan trenutak za konsenzus, da se imenuje ravnatelj HRT-a s više od 77 glasova, no i ta je prilika propuštena.

“Današnja odluka u meni ne izaziva čuđenje, niti razočarenje. Sve je bilo jasno od samog početka izbora novog ravnatelja”, dodaje.

Napominje i kako je Zakon iz 2012., koji je ravnatelju HRT-a dao ogromne ovlasti, prevelike za javni servis, iznimno štetan te kako je sve ove godine ministrica medija, Nina Obuljen Koržinek, imala priliku ograničiti ovlasti ravnatelja HRT-a, baš kao i sam premijer Andrej Plenković, no to im, čini se, nije bilo u interesu.

Napad na novinara HRT-a zbog “glupog pitanja” premijeru!? Kaznili ga tako što dvije godine nije poslan na teren?

Što su SLAP tužbe?

SLAP tužbe su tzv. strateške tužbe usmjerene protiv javne participacije, odnosno, protiv javnog djelovanja koje su specifične po tome što se ne radi o tome da neka osoba želi zaštititi svoje pravo i interes nego je to tužba koja je sama sebi svrha.

Takve se tužbe podnose od strane političara, nekih korporacija, uglavnom moćnika, koji podnošenjem tužbe, iako nemaju neku validnu pravnu osnovu vođenjem postupka pokušavaju izazvati efekte poput zastrašivanja, ušutkavanja, financijsko i svako drugo iscrpljivanje osobe koja je s druge strane kako bi uzrokovala efekte autocenzure, objasnila je odvjetnica Vanja Jurić.

Tko je Robert Šveb? Novoizabrani ravnatelj HRT-a, baš kao i Bačić, karijeru započeo u odjelu Tehnike

SDSS podržao oporbu

Iako dio vladajuće koalicije, SDSS je u srijedu glasao za SDP-ov zaključak kojim se od novog glavnog ravnatelja traži da u ime HRT-a povuče tužbe koje je protiv novinara te kuće podigao bivši ravnatelj jer, ističu, nitko ne smije djelovati s osjećajem prisile na formiranje svog mišljenja.

“Podržali smo taj zaključak zbog toga što mislimo da te stvari moraju biti raspravljene i riješene u kući, to je stvar kućnoga reda i unutrašnjeg povjerenja, a ne tužbi protiv novinara. Glasali smo za taj zaključak i glasat ćemo ponovno zbog toga što nitko ne smije djelovati s osjećajem prisile na to kako će formirati svoje mišljenje kao osoba s javnom ulogom, a novinari to jesu”, rekao je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Komentiraj