Robert Šveb potvrđen za glavnog ravnatelja HRT-a, dobio je 77 glasova

Saborski zastupnici u srijedu su glasali o izboru novog glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Sa 77 glasova za potvrđen je Robert Šveb. Protiv je bilo 55 zastupnika. Glasalo ih je ukupno 132. Nitko nije bio suzdržan. Oporbeni Most nije želio sudjelovati u glasovanju, pa je napustio Sabornicu.

Ruku za Šveba dignulo je i troje zastupnika Kluba SDSS-a, koji je dio saborske većine, a čiji je Milorad Pupovac u utorak poručio da taj Klub nikome ne može dati bjanko povjerenje.

“Dat ćemo mu uvjetnu podršku, do prvog izvještaja o financiranju i realizaciji programa HRT-a”, rekao je u srijedu Pupovac.

Protiv Šveba, koji je izabran na mandat od pet godina, bez Mosta su glasovali zastupnici opozicije koja je do samog glasovanja ponavlja da je on hodajući sukob interesa, da je izabran u kontaminiranoj proceduri, da je njegov izbor farsa, jer ga je ‘gurala’ ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i da je Šveb njena odgovornost.

Na početku sjednice nekoliko je oporbenih klubova zatražilo stanku zbog dodatnih konzultacija. Još u raspravi istaknuli su da će glasati protiv imenovanja Šveba, ponovili su razloge zbog kojih su se tako odlučili te su pozvali vladajuće da prije glasanja još jednom razmisle o njegovoj kandidaturi.

Vladajući, prije svih HDZ, odbacuje oporbene prozivke, tumače kako je Šveb najbolji od svih kandidata koji su se javili na javni poziv i koje je saslušao nadležni saborski Odbor za medije.

“Podržat ćemo Šveba, odluku smo donijeli nakon razgovora s kandidatima, proučavanja njihovih programa. Obavili smo svoju dužnost u okviru koje smo obvezni predložiti Saboru temeljem referenci i programa kandidata koji dolazi u obzir za ravnateljsku poziciju”, rekao je HDZ-ov Mario Kapulica.

“Šveb ima višegodišnje radno iskustvo u medijima, zna kako se organizira organizacija multimedijalnog karaktera, kako zaposlenicima osigurati bolje radne uvjete, a korisnicima bolji javni servis kako ne bi izgubio bitku s izazovima novog vremena”, ustvrdio je.

Tko je Robert Šveb? Novoizabrani ravnatelj HRT-a, baš kao i Bačić, karijeru započeo u odjelu Tehnike

Oporba protiv imenovanja

Rasprava o Robertu Švebu održana je u Saboru u utorak. “Šveb je u eklatantnom sukobu interesa, suvlasnik je u firmi kojoj je izravni interes konkurentnost HRT-u, a čuje se i da je moguće da, preko druge firme, HRT-u prodaje softver za predvoditelje”, rekla je u raspravi Katarina Peović iz Radničke fronte.

“Zašto premijer toliko inzistira na imenovanju Šveba, hoće li njegovo imenovanje rezultirati vraćanjem usluge Plenkoviću”, pitala se Marijana Puljak (Centar).

“Imate većinu i odlučit ćete što ćete odlučiti”, poručio je vladajućima Peđa Grbin (SDP) i predložio da se zajednički uputi jasna poruka da se cenzura na HRT-u ne smije događati, da se novac mora trošiti transparentno, a sve tužbe protiv novinara hitno povući.

Sabor raspravlja o imenovanju Roberta Šveba. Oporba: “On je u eklatantnom sukobu interesa!”

 

Komentiraj