Tko je Robert Šveb? Novoizabrani ravnatelj HRT-a, baš kao i Bačić, karijeru započeo u odjelu Tehnike

Saborski zastupnici u srijedu su glasali o izboru novog glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Sa 77 glasova za potvrđen je Robert Šveb. Protiv je bilo 55 zastupnika. Glasalo ih je ukupno 132. Nitko nije bio suzdržan.

Robert Šveb po obrazovanju je diplomirani inženjer elektrotehnike, dobro poznaje sustav javne televizije, a okušao se i kao poduzetnik. Karijeru na HRT-u počeo je kao informatički tehničar još za vrijeme studija, a nakon što je diplomirao, zaposlio se na odjelu informatike kao sistemski inženjer.

Nakratko je napustio HRT, pokrenuo tvrtku Robago, potom međunarodnu tvrtku ON-AIR Systems Ltd sa sjedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Miamiju, s kojom je zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu u sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa i drugo mjesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije.

Na HRT se vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Par godina kasnije njegovo imenovanje pratile su sumnje je li prodao svoje udjele u tvrtkama ili ih je prenio na suprugu. On je tvrdio da sumnje nisu opravdane i da je još Galiću predao dokaze o tome. S HRT-om nikad nije prekinuo veze – njegova tvrtka MediaHub imala je s HRT-om ugovor o restrukturiranju, izradi strateških analiza, vrijedan 300.000 kuna iz 2013. i 2014.

Robert Šveb potvrđen za glavnog ravnatelja HRT-a, dobio je 77 glasova

Komentiraj