Sabor raspravlja o imenovanju Roberta Šveba. Oporba: “On je u eklatantnom sukobu interesa!”

Nakon što je prošlog četvrtka ujedinjena oporba spriječila početak rasprave o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, zatraživši poništenje natječaja za ravnatelja, danas se o njegovu izboru raspravljati iz drugog pokušaja. Glasanje bi trebalo biti sutra

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) kazao je da će glasati protiv prijedloga da se Šveb postavi za glavnog ravnatelja HRT-a. Naglasio da ne postoji ujedinjena oporba i da se Suverenisti nisu ujedinili s nikim, a kolegama iz oporbe poručio da se pritom ne misle s njima grliti, niti uzurpirati saborsku govornicu.

“Uz dužno poštovanje prema kolegama meni s lijeva iz Možemo!, SDP-a…, ne mislimo se s vama grliti, niti ikada uzurpirati govornicu. Oporba smo i potrudit ćemo se da srušimo vlast HDZ-a i SDSS-a, ali nismo za cirkus, nego da Sabor ima dignitet”, rekao je Zekanović u slobodnom govoru.

Naglasio je i da u Saboru ne postoji nikakva ujedinjena oporba, da se Suverenisti ni sa kim nisu ujedinili. “Pa kad se okupi društvance oko govornice, molim medije neka znaju da tamo nisu Suverenisti i ne izvode cirkus”, poručio je.

Istaknuo je i da je Šveb kandidat “koji se ne smije izabrati”, a “ujedinjenu oporbu” pozvao da Suvereniste podrže u organiziranju referenduma o uvođenju eura.

Nikola Grmoja (Most) uzvratio mu je da se, kada je oporba napustila saborske klupe i zauzela govornicu, nije radilo o cirkusu oporbe, nego vladajućih koji su, kazao je, u proceduri  Švebova imenovanja kršili saborski Poslovnik i zakone.

“Nemojte pomagati vladajućima”, rekao je Zekanoviću i naglasio da svaki referendum ima podršku Mosta.

Svjesna da oporba u konačnici neće moći utjecati na Švebovo imeovanje, Katarina Peović (RF) konstatira kako imamo situaciju „hakiranja javnog od stane privatnog“.

“Šveb je u eklatantnom sukobu interesa, suvlasnik je u firmi kojoj je izravni interes konkurentnost HRT-u, a čuje se i da je moguće da, preko druge firme, HRT-u prodaje softver za predvoditelje”, kazala je.

Zašto premijer toliko inzistira na imenovanju Šveba, hoće li njegovo imenovanje rezultirati vraćanjem usluge Plenkoviću, pita se Marijana Puljak (Centar).

Imate većinu i odlučit ćete što ćete odlučiti, poručuje vladajućima Peđa Grbin (SDP) i predlaže da se zajednički uputi jasna poruka da se cenzura na HRT-u ne smije događati, da se novac mora trošiti transparentno, a sve tužbe protiv novinara hitno povući.

Raspudić: “Danas nećemo ponavljati isti scenarij”

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić novinarima je u Saboru rekao da će oporba danas još jednom iznijeti sve što ima protiv Roberta Šveba, kao i da smatraju da je sama njegova prijava bila nevaljana i da će biti u izravnom sukobu interesa.

“Danas nećemo ponavljati isti scenarij, neka oni izaberu svog ravnatelja i neka snose svu odgovornost i političke posljedice”, poručio je Raspudić.

Dodao jj da je proces Švebova imenovanja kontaminiran od početka do kraja.

Nino Raspudić: “Ne treba se sekirati, HDZ je Kazimiru Bačiću našao dostojnu zamjenu”

Podsjetimo, nakon što je oporba opstruirala raspravu o Švebovom imenovanju prošlog tjedna, kada su u nezapamćenoj ujedinjenoj akciji oporbeni zastupnici okupirali saborsku govornicu tvrdeći da je došlo do povrede Poslovnika, njihova je teza potvrđena te je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u ponedjeljak prvo zbog povrede Poslovnika povukao prošlotjedni prijedlog imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, da bi potom većinom glasova ponovno predložio Šveba za tu funkciju.

Za prijedlog odluke o imenovanju Šveba, predloženog kao kandidata HDZ-a, glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, a za kandidata Darija Špelića, predloženog u ime Zeleno-lijevog bloka, glasala su dva člana iz redova oporbe.

Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika.

Saborski Odbor za medije prvo povukao pa potvrdio imenovanje Roberta Šveba za ravnatelja HRT-a

Komentiraj