Napad na novinara HRT-a zbog “glupog pitanja” premijeru!? Kaznili ga tako što dvije godine nije poslan na teren?

Usred drame s farsičnim natječajem za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a koji je uspio ujediniti oporbu u Saboru koja pak je onda opstruirala rad ove institucije  ne dozvoleći HDZ-u da izabere novog ranatelja HRT-a, HND je objavio zabrinjavajuće iskustvo novinara redakcije vanjske politike na HRT-u.

Kako navod HND, citirajući svoj izvor s HRT-a, tijekom prvog posjeta premijera Andreja Plenkovića Berlinu zbog ograničenog broja pitanja novinara domaćih medijskih kuća, novinari su se dogovarali tko će postaviti koje pitanje. Kako to obično biva na takvim terenima, zajednička je odluka bila da se postave pitanja od interesa javnosti među kojima se našlo pitanje o tome tko će graditi optičku mrežu za širokopojasni internet u Hrvatskoj. Hoće li to biti Konzorcij hrvatskih tvrtki ili privatni investitor (T-COM)?

U to vrijeme je Most nezavisnih lista, tada HDZ-ov koalicijski partner, bio protiv prodaje strateških komunikacijskih interesa zbog čega je ovo pitanje itekako bilo od interesa javnosti.

Tako je HRT-ovog novinara dopalo pitanje o širokopojasnom internetu na koje je premijer Plenković odgovorio.

No, kako navodi novinar koji je postavio to pitanje, pet minuta nakon konferencije nazvala ga je nadređena urednica te upitala: “tko je naručio to pitanje”. Počela je vikati, tvrdi novinar, te ocijenila da mu je “pitanje glupo”, iako su se svi novinari složili da se postavi to pitanje.

Novinar, zatim, navodi i kako je nakon njezinog suda i ocjeni pitanja uslijedio vrlo neprimjeren razgovor ne iznoseći detalje istog. Nakon razgovora s urednicom, novinara je, piše HND, kontaktirao drugi nadređeni urednik koji je tražio od novinara da pitanje o širokopojasnom internetu, kao i odgovore Plenkovića i Merkel na to pitanje, izostavi iz svojeg izvještaja u središnjem Dnevniku. Ostali su mediji to pitaje i odgovor objavili.

HND dodaje kako ovaj novinar dvije godine nakon posjeta Berlinu, nije poslan na teren.

HND: “I ova izborna tragikomedija pokazala je zašto vladajućima nije u interesu mijenjati Zakon o HRT-u”

Komentiraj