Zašto nitko ne želi distribuirati hvaljeni dokumentarac o ubojstvu Khashoggija?

Bryan Fogel redatelj je koji je 2018. godine osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film „Icarus“ u kojem je pokazao kako Rusija sponzorira doping program za svoje sportaše. Sedam mjeseci nakon osvojenog Oscara u veleposlanstvu Saudijske Arabije u Istanbulu ubijen je Jamal Khashoggi, saudijski disident. Istraga je pokazala da je 15 osoba bilo uključeno u ubojstvo, svi odreda povezani sa saudijskim princom, prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom. Time se za Fogela otvorila prilika za snimanjem novog dokumentarca. Nije bio jedini, Sean Penn želio je snimiti dokumentarac na istu temu ali je odustao kada je saznao da ga Fogel radi.

Film „The Dissident“ ima je svjetsku premijeru u siječnju na filmskom festivalu u Sundanceu  gdje je nakon projekcije nahvaljen od strane filmskih kritičara. „Prvoklasni dokumentarac o skandaloznoj političkoj tragediji“, objavio je Hollywood Reporter, „Dokumentarac u stilu trilera kojeg treba vidjeti što više ljudi, što prije“, navodi se na stranici rogerebert.com, „Ovo je dokumentarni triler koji ima sve“, piše Variety. Međutim, mjesec dana nakon projekcije na festivalu u Sundanceu, film nema kino distributera, iako se očekivalo da će se distributeri „potući“ za ovaj dokumentarac.

„Zaključio sam da se najveći svjetski filmski distributeri boje ovog filma“, izjavio je u srijedu Fogel nakon zatvorene projekcije dokumentarca „The Dissident“.  Špekulacije kažu kako su vlasnici najvažnijih distributerskih kompanija konglomerati koji posluju sa Saudijskom Arabijom. I zato izbjegavaju distribuirati ovaj film u kinima i na televiziji jer se boje da će to ugroziti njihova poslovanja sa Saudijskom Arabijom.  Razlog tome je jasan – u filmu se navodi kako je Mohammed bin Salman naručio ubojstvo Jamala Khashoggija.  Khashoggi je ubijen u veleposlanstvu Saudijske Arabije, dakle na tlu Saudijske Arabije, a američka tajna služba rekla je kako vjeruje da je Mohammed bin Salman naručio ubojstvo.

Film nudi nekoliko zanimljivih otkrića. Jedno od njih pokazuje kako je Jeff Bezos, vlasnik Amazona, preko WhatsAppa komunicirao sa Mohammedom bin Salmanom. Bezos je prekinuo komunikaciju onog trenutka kada je Khashoggi nestao. Inače, Khashoggi je bio kolumnist The Washington Posta, čiji je vlasnik Bezosov Amazon. Ujedno, u filmu se objašnjava kako je Mohammed bin Salman preko WhatsAppa poslao poruku Bezosu nakon čega je hakiran Bezosov mobitel. Bezos je bio u Istanbulu odati počast Khashoggiju u povodu prve godišnjice njegove smrti, tako da je vlasnik Amazona prikazan kao pozitivac u cijeloj priči.

Međutim, na odjavnoj špici filma navode se imena ljudi i kompanija koje i nakon smrti Jamala Khashoggija posluju sa Saudijskom Arabijom. Nakon premijere na filmskom festivalu u Sundanceu, Fogel je rekao kako se nada da će „The Dissident“ potaknuti druge zemlje, njihove  vlade i vodeće poslovne ljude, da preispitaju svoj odnos sa Saudijskom Arabijom, sve dok u toj zemlji ne dođe do reformi.  Izgleda da je bilo lakše kritizirati Rusiju i njihov doping program nego Saudijsku Arabiju zbog smrti Khashoggija.

Komentiraj