Star produkcija

Zanimljive pojedinosti iz života poznatog violiniste Andrea Rieua

Drugi najavljeni koncert u Zagrebu, koji je Andrea Rieua i njegov Johann Strauss Orchestra dočekao s ovacijama, probudio je kod domaće publike interes za malo dubljim istraživanjem njegovog lika i djela, koji su i više no zanimljivi.

U karijeri dugoj tri desetljeća, uz 40 milijuna prodanih albuma te nebrojene nastupe malo je toga ostalo skriveno, no ipak donosimo i neke manje poznate detalje o životu i radu slavnog glazbenika.

Mnogi tako ne znaju da Andre Rieu gaji veliku ljubav prema drevnim dvorcima. Osim što u jednom takvom živi (riječ je o jednom od najstarijih dvoraca u njegovom rodnom Maastrichtu), na turneji prije nekoliko godina na pozornicu je instalirao vjernu repliku dvorca carice Sissy. Iako je zbog troškova scenografije proglasio bankrot, ubrzo se vratio omiljeniji nego ikad.

Andréove maestralne nastupe obožavaju čak i holivudske zvijezde. Na albumu ‘And The Waltz Goes On’ uglazbio je valcer kojeg je skladao Sir Anthony Hopkins. Velški glumac valcer je skladao prije pola stoljeća, a Andre Rieu ga je pristao uglazbiti nakon što mu ga je na preslušavanje poslala glumčeva supruga, obožavateljica slavnog violiniste.

Prije nekoliko godina želio je nastupati na Sjevernom polu kako bi skrenuo pozornost na klimatske promjene, no zbog logističkih razloga morao je odustati od te zamisli. Najveći san mu je zasvirati na Mjesecu.

Pored glazbe i humanitarnog rada, šarmantni Nizozemac se zanima i za sport. Godine 1995. nastupio je na finalnom susretu između klubova Ajax i Bayern München, a to iskustvo ponovio je gotovo dva desetljeća kasnije na utakmici između Ajaxa i Borussia Dortmund.

Osim što je vlasnik najvećeg privatnog orkestra na svijetu, posjeduje i glazbeni studio, putničku agenciju, privatni vrtić za djecu članova orkestra, autobuse kojima odlazi na turneje te atelje u kojem se kreiraju kostimi za nastupe. Ovo nije tako teško ukoliko znamo da su Andre Rieu i njegov orkestar samo u 2013. nastupima zaradili impresivnih 17 milijuna dolara.

“Svakim svojim nastupom Andre Rieu donosi glamour svjetskih pozornica te je pravo zadovoljstvo u tako kratkom vremenu ugostiti ga i drugi put. ‘Kralj valcera’ u Zagrebu će nastupiti 19. svibnja, a usprkos logističkim zahtjevnostima očekujemo još jedan fantastičan koncert“, poručio je Alen Ključe, direktor Star produkcije.

Komentiraj