Početak proljetne plesne sezone Zagrebački plesni centar (ZPC) obilježit će dvjema premijerama, voajerizmom inspiriranom predstavom Andreje Solomun, Eme Janković i Judite Franković “Room N°7” u subotu 8. travnja, te pričom “#notreal” nadahnutom odnosom virtualnog i realnog u režiji koreografa Svena Bahata u subotu 15. travnja.

Kako se ističe u najavi, predstava “Room N°7”, za koju koncept i koreografiju potpisuju Dance Company &M i Judita Franković, nastala je nakon dugotrajne potrage autorica za idejom koja bi ujedinila njihove kreativne snage.

Potraga je završila kada su u poznatom magazinu “New Yorker” naišle na priču o Amerikancu koji je 1966. godine kupio motel na čijim je stropovima izbušio rupe i promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio.

Soba jednog istrošenog motela na rubu grada pružila im je beskonačne mogućnosti bavljenja fenomenom voajerizma. Predstavu zasad čini devet priča, a svaka će izvedba biti kombinacija samo nekih od njih.

Autori priča su Jan Cvitkovič, Aleksandra Orlić, Dorta Jagić, Irena Matijašević, Marina Vujčić, Anatael Garay Alvarez, Davor Lovrinić, Anđelo Jurkas, Jan Cvitkovič i Željka Vujaković.

Izvode ih plesači i glumci Andrea Solomun, Ema Janković, Judita Franković, Svebor Zgurić, Filip Vidović, Iva Čevizović, Dora Kokolj, Josipa Kukor i Elena Brumini.

Scenografkinja je Nina Mia Čikeš, kostimografiju potpisuje Envy Room, Unaesethink i Slavica Motušić, a glazbu Aljoša Šerić i Antonija Matković Šerić (Pavel) uz suradnju violinista Marka Fista.

Facebook kao izvedbeni prostor predstave

Tjedan dana kasnije, u subotu 15. travnja, u programu je premijera predstave “#notreal”, novi projekt produkcije Liberdance autora Svena Bahata, koja se bavi proučavanjem odnosa virtualnog i realnog, preispitujući stvarnost virtualnog i nestvarnost fizičkog.

Predstava je najavljena kao simultana stvarnost jednog i drugog svijeta. Zakonitosti virtualne stvarnosti omogućuju tijelu istovremenu prisutnost u više situacija istodobno i s vremenskim odmakom. Tijelo koje vrši akciju u fizičkom prostoru sa sviješću svoje prezentacije i mogućih percepcija drugih u virtualnom prostoru, ulazi u interakciju s virtualnom okolinom kroz fizičku manipulaciju tijela i raznih razina prostora koji okružuju fizičko tijelo i njegovu prezentaciju.

“Internet postaje platforma, izvedbeni prostor predstave koja se simultano odvija u virtualnom i fizičkom: ‘#notreal’ je facebook na pozornici – ‘#notreal’ je pozornica na internetu. Izvođači istovremeno djeluju u virtualnom i fizičkom, kao i gledatelj koji istovremeno prate fizičku predstavu u kazalištu i live streamove istog trenutka na mobilnom uređaju”, stoji u najavi.

Predstavu uz Bahata izvode Lara Bubić, Silvija Dogan i Mateja Miković. Autor zvuka i glazbe je Roko Crnić, koji zajedno s Olgom Milisavljević potpisuje video dizajn.

Dizajn rasvjete osmislio je Roman Bahat a kostime Stella Leboš. Software engineer je Kristijan Ore.

Komentiraj