Zagreb Pride kreće s Markova trga: “Ustav nam trenutno predstavlja zid, jer ograničava i guši naše slobode”

 

U subotu se u Zagrebu održava Povorka ponosa. Okupljanje će početi u 15 sati na Markovu trgu, a povorka će proći Ćirilometodskom ulicom do Katarininog trga, zatim Strossmayerovim šetalištem do Mesničke ulice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, Ulicom Augusta Cesarca do Trga Europe, te Vlaškom do Trga Josipa Langa sve do Ribnjaka.

Devetnaesta je ovo Povorka ponosa, a sudionici će se, po prvi put, s ciljem ostvarenja ustavne jednakosti i društva slobodnog od rodnih i spolnih normi i kategorija, okupiti na Markovom trgu.

“Ove godine borimo se za ustavnu jednakost i pravo na slobodu, unutar i izvan četiri zida! (…) Ustav nama trenutno predstavlja zid, jer ograničava i guši naše slobode. Taj zid moramo srušiti”, poručili su u proglasu iz udruge Zagreb Pride.

Najdugovječniji politički prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, kako najavljuju, održat će se pod sloganom “Sloboda unutar i izvan četiri zida“.

Izvršna koordinatorica Povorke ponosa Ana Urlić koja je objasnila što žele poručiti ovogodišnjom Povorskom ponosa.

„Dugine obitelji postoje, žive svoje živote, dio smo društva od pamtivjeka. Znamo da su društvena pravda i napredak spori i zato ćemo se nastaviti boriti“, rekla je Urlić za N1 i najavila sljedeće korake.

“Posvojenje je svakako sljedeći korak. Samo je pitanje vremena da se sva ta prava kod nas izjednače i ono što ćemo zapravo mi danas zahtijevati jest da izmjenom Ustava spriječe cijele ove procedure koje su se događale u procesu udomljavanja”, objasnila je.

“Taj dan želimo pokazati koliko nas različitih ima, pokazati da možemo biti sigurni taj dan, jer nam se sve ostale dane u godini poručuje da smo na margini, da ne pripadamo ovom društvu, a mi želimo svima njima pokazati da smo tu”, kazala je Urlić.

Rekla je i da je situacija u Zagrebu možda bolja, ali se svakodnevno javljaju ljudi iz manjih mjesta, poput Imotskog i Otočca koji žive u strahu.

Komentiraj