ZAGREB BOXING EXPLOSION Očitovanje organizatora na lažne optužbe o namještanju pobjede Luke Pupeka

facebook.com

nakon što su se u određenim hrvatskim medijima pojavile lažne optužbe o namještanju pobjede mladog Luke Pupeka, organizator Zagreb Boxing Explosiona odlučio se na službenu izjavu o tom pitanju.

“Organizator Zagreb Boxing Explosion-a i Memorijala Jose Sulaiman & Muhammad Ali koji se održao u sklopu ove manifestacije odbacuje sve optužbe i neistinite tvrdnje po kojima je pobjeda boksača Luke Pupeka nad francuskim predstavnikom namještena. Luka Pupek je titulu WBC prvaka Mediterana osvojio potpuno zasluženo, u skladu s pravilima fair-playa i profesionalnog boksa.

S obzirom na to da te lažne optužbe stižu iz Hrvatskog boksačkog saveza koji nema ingerencije nad profesionalnim boksom, već nad amaterskim boksom, organizator je odlučio hrvatskoj javnosti pojasniti razliku između profesionalnog i amaterskog boksa, ali i pojasniti nadležnost WBC-a koji je suorganizator ovog događaja.

WBC je najpoznatija i najveća organizacija profesionalnog boksa koja je utemeljena sada već davne 1963. godine. Jedina je to organizacija koja ima 10 kontinentalnih saveza u svojoj nadležnosti, a u njezinom članstvu je 170 službenih zemalja članica, među kojima je i Hrvatska. Nadalje, WBC je jedina boksačka organizacija u svijetu koja organizira kongrese i najveće boksačke mečeve te okuplja boksačke prvake iz cijelog svijeta. WBC je prva i jedina svjetska organizacija koja strogo primjenjuje antidopinški program za prvih 15 boksača u svijetu.

U svim zemljama u kojima WBC organizira događaje, dobiva podršku gradonačelnika, premijera, predsjednika države, kraljeva, a podupire ih i sam Papa. Stoga su više nego tragikomični komentari prema kojima se osporava pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba, jer je upravo to uobičajena praksa u svim svjetskim zemljama.

Osnovna razlika između amaterskog i profesionalnog boksa je, uz novije iznimke natjecanja u seriji WBS u 5×3′, u tome da se svi amaterski mečevi održavaju u 3×3′, dok se profesionalci bore u mečevima u trajanju od 4×3′, 6×3′, 8×3′,10×3′ pa sve do 12×3′ u borbama za međunarodne i svjetske titule.

Uz iznimku borbi u seriji WBS, svi amateri koriste zaštitnu opremu i majice. Amateri djeluju u sklopu nacionalnih olimpijskih odbora koji ih i financiraju, a profesionalni boksači ovise o tržištu, sponzorima i medijskoj potpori.

Članovi amaterskih nacionalnih saveza su klubovi, dok članovi profesionalnih saveza mogu biti i klubovi i licencirani pojedinci. Amateri osvajaju nacionalna, europska, svjetska i olimpijska prvenstva po turnirskom sistemu, a profesionalci ugovaraju pojedinačne mečeve za titule, ovisno o broju pobjeda i poziciji na rang listama. Sve mečeve profesionalnog boksa mora verificirati WBC.

Da bi neki profesionalac mogao konkurirati za određenu titulu, mora prethodno osvojiti titulu na nacionalnoj razini i to uvijek u meču u trajanju 10×3′, odnosno, mora imati dovoljno pobjeda kako bi bio rangiran i u mogućnosti izazvati aktualnog nositelja titule ili drugog boksača za upražnjenu titulu.

Da bi neki boksač postao profesionalac, ne mora nužno prvotno biti amaterski boksač.
WBC je posebno naklonjen prema mladim boksačima poput Luke Pupeka pa organizira brojne mečeve na svim razinama, uključujući i juniorsku svjetsku titulu, na kojima se mladi boksači mogu kvalitetno pripremiti za puno zahtjevnije seniorske titule.

Prednost profesionalnog boksa naspram amaterskog je u tome što uz pravi tim, logistiku i sponzore kvalitetan profesionalni boksač može daleko napredovati, a to mu u konačnici može omogućiti znatno bolje prihode.

Razloge optužbi koje stižu iz tabora amaterskih boksača valja tražiti i u skrivenim interesima amaterskog boksa na svjetskoj razini. Naime, donedavno je amaterski boks bio potpuno odvojen od profesionalnog boksa jer se financirao državnim sredstvima, a namjena mu je bila popularizacija boksa i rad s mladima. Danas AIBA (Međunarodna amaterska boksačka organizacija) sve više želi ući u svijet profesionalnog boksa, ali bez uspjeha. Naime, u profesionalnom boksu je potpuno drugačiji pristup rada, koji ovisi o promotorima koji imaju višemilijunske ugovore s televizijama i sponzorima. Imajući u vidu visok financijski potencijal, nacionalni amaterski savezi svim silama žele u svoje redove pridobiti već etablirane profesionalne boksače. Osim toga, u AIBA-i je prisutan i izuzetno visok stupanj korupcije pa amaterska prvenstva nerijetko završavaju debaklom zbog nepravednog suđenja. U to, smo se, između ostalog, imali prilike uvjeriti i na prošlogodišnjoj Olimpijadi, kada su neki vrlo kvalitetni hrvatski amaterski boksači bili vidljivo zakinuti.

Zbog svega navedenog, smatramo da osobe koje su proteklih dana iznijele niz neistina i kleveta, nisu niti kompetentne prosuđivati ishod ovog meča, jer je Luka Pupek profesionalni, a ne amaterski boksač, što je itekako velika razlika.

Na kraju, želimo izraziti duboko žaljenje što je jal i ljubomora zavidnih pojedinaca pokušala zasjeniti čistu pobjedu mladog i perspektivnog boksača koji će sasvim sigurno u budućnosti donijeti Hrvatskoj još velikih pobjeda, na čast i ponos svih ljubitelja boksa i Hrvatske”, piše u priopćenju organizatora.

Komentiraj