ZAGREB Blagoslov kamena temeljca Caritasova Doma za mlade bez roditeljske skrbi i za siromašne studente

Pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, blagoslovio je u utorak kamen temeljac i gradilište budućeg Doma za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente, kojeg na adresi Selska 165 u Zagrebu gradi Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Uz brojne goste i darovatelje, blagoslovu su nazočili i Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, saborski zastupnici, te predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

U Hrvatskoj, u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi gotovo 800 djece i mladih. Tijekom jedne godine iz domova iziđe oko 60 mladih koji praktički ostaju bez krova nad glavom i prepušteni su sami sebi.

Govoreći o teškoćama mladih bez roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti Domove, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s. Jelena Lončar, iznijela je razloge zašto se Caritas početkom 2015. godine, uz inicijalnu podršku Privredne banke Zagreb te zahvaljujući potpori kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, odlučio na temeljima dotrajale Caritasove zgrade na Selskoj cesti, izgraditi dom za mlade te im, nakon izlaska iz dječjih domova, omogućiti ‘da život imaju’.

Vrijednost radova iznosi 8,7 milijuna kuna. Do sada je osigurano 6 milijuna kuna, a za dovršetak projekta potrebno je osigurati još 2,7 milijuna kuna.

Očekuje se da će gradnja objekta, koja je počela u lipnju ove godine, biti završena u jesen 2018. godine, kada bi trebala primiti i prve korisnike. Mladima će se osigurati smještaj u jednokrevetnim i dvokrevetnim apartmanima. U prizemlju će biti ured za socijalnu službu koji će im biti podrška u procesu prelaska u samostalni život te pomoći u posredovanju pri zapošljavanju i konačnom rješenju stambenog pitanja.

 

Komentiraj