ZADARSKI MONSTRUM: Susjedi pokušali spriječiti nasilje, nadležne institucije nisu ništa poduzele

Davor Puklavec/PIXSELL

Dan nakon objave priče o monstruoznom ocu koji je godinama zlostavljao cijelu obitelj i silovao kćer koja mu je rodila dijete, redakciji Zadarskog lista javilo se više osoba s optužbama na račun svih nadležnih zadarskih institucija.

‘Postoje zapisnici i evidencije u policiji i na Prekršajnom sudu o njegovu ponašanju i pustim prijavama otkako su uselili u stan. Nije to od jučer! To traje godinama! Život u njihovom susjedstvu bio je noćna mora o kojoj bi se knjige mogle napisati. Žao mi je, a ujedno me i strašno ljuti to što sada, kad je monstrum stavljen tamo gdje mu je mjesto, svi se nešto “peru”. Ispada da su svi radili svoj posao i ništa nisu znali! To naprosto nije istina. Da su oni zaista svi odradili ono što su trebali, ovaj slučaj odavno bi se otkrio, a puno osoba bilo bi pošteđeno boli, patnje i problema raznih vrsta’, kazala je jedna od susjeda ove obitelji. Istaknula je kako su susjedi nasilnika prijavljivali, ne samo zbog buke koja je dolazila iz njihova stana, već i zbog terora i prijetnji njima i njihovoj djeci. Policajci su, kaže, dolazili i činovnički odrađivali posao, a jednako i ostale institucije, piše Zadarski.

‘Ponekad je sve završavalo samo na usmenoj opomeni, a ponekad su to odradili tako da su susjede koji su nasilnika prijavili stavili u isti koš s njim te ispisali i njima prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira. Poslije su i oni morali na sud. Upravo zbog toga, mnogi su s vremenom digli ruke od svega, a neki se čak i odselili’, kazala je susjeda monstruma, a druga koja je također imala neugodno iskustvo s njim to i potvrđuje:

‘Jednom sam prilikom osobno rekla policajcu da tu nije u pitanju samo obiteljsko nasilje, ali očito ga to nije posebno dirnulo. Osobno sam odlazila u Centar za socijalnu skrb i razgovarala s tadašnjim ravnateljem Tomislavom Orovićem. Kasnije je i moja sestra odlazila tamo, dok je Centar vodila Danijela Jadrijev. Slijegali su ramenima i govorili da su oni napravili sve što je bilo u njihovoj moći. Nisu! Za mene su oni sukrivci, a nije normalno ni da se tu djecu barem sada ne odvoji od majke. Neshvatlljivo je da ona nije znala što se događa i da na njoj ne leži krivnja za sve što su ta djeca proživjela’, izjavila je bivša susjeda ove obitelji. Kako piše Zadarski list, prozvala je ujedno i Marija Pešuta, pročelnika gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, da nije vodio brigu o obitelji kojoj je Grad Zadar dao stan na korištenje.

‘Mi smo toj obitelji dali stan na korištenje jer su udovoljavali uvjetima. Osobno sam upoznao tog čovjeka i mogu reći da je bio odbojan i neugodan, vidjelo se da ima nekih problema, ali to nije moja ingerencija. Na razini ćakula do mene je došla priča o njegovu ponašanju i čudnom odnosu s kćeri, što je domena Centra za socijalnu skrb, a ne moja’, ogradio se Pešut.

Podsjetimo kako je monstruozni otac je završio iza rešetaka nakon što ga je policiji prijavila jedna od njegovih kćeri. Ona se najprije povjerila svom dečku koji ju je ohrabrio da podnese kaznenu prijavu i otkrije stravične zločine koje je ova obitelj godinama skrivala.

Privedeni muškarac osumnjičen je za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta ( kazna od pet godina zatvora), teško kazneno djelo protiv spolne slobode prema bliskoj osobi na osobito ponižavajući način (do 10 godina zatvora), za nasilje u obitelji i povredu djetetovih prava (do pet godina zatvora), prenosi portal kalelargainfo.hr.

Komentiraj